Mechanische trilpil helpt afvallen
Een trillende pil die een verzadigd gevoel geeft. Onderzoekers van MIT ontwikkelden dit nog experimentele, mechanische afslankmiddel.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
De helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht. Medicijnen die de eetlust onderdrukken zónder bijwerkingen zijn dun gezaaid en het ‘wondermiddel’ semaglutide, dat drie jaar geleden op de markt verscheen, wordt sneller verkocht dan fabrikanten het kunnen produceren.
Sneller verzadigd
Onderzoekers van MIT bedachten een manier om sneller en goedkoper tot een verzadigd gevoel te komen met een mechanisch medicijn: een trillende pil die eenvoudig is in te slikken en een verzadigd gevoel geeft in de maag.
Het onderzoek werd deels gefinancierd door de farmaceut Novo Nordisk, producent van het populaire diabetesmedicijn Ozempic, dat ook geliefd is onder mensen die willen afvallen.
Trilpil suggereert volle maag
Shriya Srinivasan, destijds promovendus bij MIT, kwam op het idee voor de trillende pil. Zij wist waar een verzadigd gevoel vandaan komt: wanneer de maag vol is, worden gespecialiseerde cellen in de maagwand uitgerekt, waarop deze zogenoemde mechanoreceptoren een signaal sturen naar de hersenen.
Ook wist ze, dat wanneer een spier trillingen ondergaat, deze het gevoel krijgt dat hij verder wordt uitgerekt dan daadwerkelijk het geval is.
Zo kwam Srinivasan op het idee om een lege maag met een trillende pil voor de gek te houden. En dat werkte.
Geen bijwerkingen
De onderzoekers testten de pil op varkens die tot een half uur daarna 40 procent minder aten. De onderzoekers monitorden de hormoonniveaus en ontdekten dat dezelfde hormonen vrijkwamen als na een maaltijd, zelfs als de dieren hadden gevast. Bijwerkingen constateerden de onderzoekers niet.
Voordat hij de markt op kan, moet er eerst een oplossing worden gevonden om de pil langer in de maag te laten verblijven en om hem naar wens te activeren. Nu verlaat de pil het lichaam via de spijsvertering en moet hij dagelijks opnieuw worden ingeslikt. Ook is het middel nog niet getest op mensen.
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: MIT