Installatie voor thuis wint gas uit etensresten
Met de thuisinstallatie HomeBiogas 2.0 kun je je eigen voedselafval omzetten in gas om op te koken en mest voor in de tuin.
Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat is maar liefst 1,3 miljard ton per jaar. Deze verspilling zit in de complete voedselketen, maar in Europa wordt de helft gewoon thuis door de consument weggegooid.
Met dat voedselafval kun je ook iets nuttigs doen, dachten drie Israëlische ondernemers. Zij richtten het bedrijf HomeBiogas op en ontwikkelden een thuisinstallatie om uit voedselafval thuis gas en mest te winnen.
Grote trechter
De HomeBiogas 2.0-installatie is in feite een grote, flexibele opslagtank voor in de tuin. De tentvormige tank is ruim 2 meter lang, 1 meter breed en 1,25 meter hoog, en heeft een capaciteit van 1200 liter.
Per dag kun je er tot 12 liter aan voedselresten en ander organisch materiaal in gooien. Via een grote trechter in de zijkant voeg je een evenredige hoeveelheid water toe. Vervolgens zetten bacteriën het spul om in gas en mest.
Twee uur branden
Het stijgende gas wordt boven in de opslagtank afgevangen en opgeslagen in een tank van 700 liter. Via een gasslang gaat het gefilterde gas naar een gasfornuis of losse kookplaat.
Per dag kan HomeBiogas 2.0 maximaal 6 l gas produceren, waar de bijgeleverde gaspit een uur of twee op kan branden. Aan de zijkant van de tank is verder vloeibare mest af te tappen voor gebruik in de tuin. Volgens de makers kun je zo je uitstoot van broeikasgassen verminderen met 6000 kilogram per jaar.
Gas uit uitwerpselen
Het bedrijf ontwikkelde ook een Bio Toilet dat je kunt aansluiten op de HomeBiogas 2.0-installatie, zodat die gas en mest kan produceren uit je uitwerpselen.
Via crowdfunding werd onlangs voldoende geld opgehaald om HomeBiogas 2.0 in productie te nemen.
Tekst: Paul Schilperoord