Wat zou het opleveren als je duizend studenten een dag lang laat brainstormen over de grootste maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan? Op woensdag 1 mei komen we daarachter, want dan vindt aan de Universiteit Twente Create Tomorrow plaats. Tijdens dit evenement leggen bedrijven hun problemen voor aan studententeams van verschillende universiteiten en hogescholen.

Op de campus van de Universiteit Twente verrijst voor Create Tomorrow een gigantische tent, waar de studententeams plaatsnemen aan lange tafels. Vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven zijn aanwezig om de studenten te briefen.

Het evenement is, volgens de organisatie, ‘s werelds grootste studentendenktank. Gedurende één lange dag storten studententeams zich vol overgave op de problemen van bedrijven. Zeven uur ploeteren wordt afgewisseld met een programma van sprekers en optredens, om af en toe de zinnen te verzetten.
 

Vier grote thema's

Create Tomorrow vond zeven keer eerder plaats, en voor het eerst zijn de vragen van de bedrijven ingedeeld in vier grote thema’s: ‘Future Healthcare’, ‘Industries, Innovation & Infrastructure’, ‘Clean Energy’ en ‘Sustainable Cities & Communities’.

Wat voor vragen komen er zoal aan bod? Een voorbeeld: ‘Zouden we CO2 uit de lucht kunnen halen en het langdurig kunnen binden? Hoe doe je dat, en hoe doe je het op een economisch zinvolle manier?’ Zo zijn er verschillende cases, waar zich steeds meerdere teams op richten.
 

Scenario's

Behalve dit soort concrete vragen van bedrijven, heeft de brainstormdag ook zogenoemde scenario-cases. Daarbij vraagt een bedrijf de studenten om een bepaald toekomstscenario door te denken en rekenen. ‘Ik kan nog niet over alle opdrachten vertellen, maar scenario-cases komen onder andere van NS en ProRail, de Universiteit Twente, en de Gemeente Enschede. Die vraagt zich bijvoorbeeld af hoe Enschede er over 10 jaar uit zou kunnen zien’, vertelt Lieke Dom, voorzitter van de organisatie van Create Tomorrow.

Oplossing presenteren

Aan het eind van de dag bekijken de bedrijven de uitwerkingen van de teams en kiezen ze per case een winnaar. Dat team mag zijn oplossing presenteren voor de hele zaal. Een jury kiest op basis daarvan een eindwinnaar van de dag, die 4.000 euro mee naar huis mag nemen. Medeorganisator Dom verwacht veel van de teams. ‘Zeven uur lijkt misschien weinig, maar met vereende krachten kun je toch een eind komen.’
 

Bedrijfjes starten

Voor de allerbeste ideeën die boven komen drijven op Create Tomorrow houdt het na 1 mei misschien niet op. ‘We hopen echt dat er goede oplossingen ontstaan aan de tafels en dat het niet alleen blijft bij een leuke dag’, zegt Dom. ‘Het is best denkbaar dat er plannen worden gesmeed om bedrijfjes te starten. Een andere route is dat een team zijn oplossing meeneemt naar een bootcamp van Novel-T.’ Novel-T is de aanjager van innovatie en ondernemerschap rond de Universiteit Twente.

De vorige editie van Create Tomorrow vond plaats in 2017, en daar is een aftermovie van gemaakt die goed de sfeer weergeeft op zo’n dag:
 

 

Bedrijven die een case willen aanleveren, kunnen nog contact opnemen met de organisatie.
 

Openingsfoto Een kijkje in de tent van Create Tomorrow 2017, de vorige editie.