Ruim honderd jaar geleden werd er een bijzonder mechanisme ontdekt in een Grieks scheepswrak. Nu heeft iemand het op onnavolgbare wijze nagemaakt.

Het ontdekte apparaat was het Mechanisme van Antikythera, vernoemd naar het Griekse eiland waar het wrak voor de kust ligt. Het mechanisme stamt uit de eerste of tweede eeuw voor Christus, en is een uitermate bijzonder voorwerp. Het is een soort rekenmachine, waarmee niet alleen de planetenbanen konden worden bepaald, maar ook toekomstige eclipsen. Zelfs de onregelmatigheden van de baan van de maan zijn erin meegenomen. Kortom: een mechanisme dat zo’n 1500 jaar lang geen gelijke zou kennen.  

Via CT-scans is de werking ervan doorgrond, en het ding is ook al eens nagemaakt – maar niet zoals in de videoserie van deze Beeldbuis. Het kanaal in kwestie heet Clickspring, van ene Chris met een Australisch accent. Zijn focus ligt op klokken maken, maar daar valt de Antikythera als tandwielenmechanisme ook wel onder. Eigenlijk draait het hele kanaal hierom, en de kern is een serie van tot nu toe negen middellange filmpjes over het mechanisme. Daaromheen heeft hij veel filmpjes gemaakt waarin hij nog dieper op het maken van bepaalde gebruikte instrumenten in gaat. 

Het zijn ‘workshop-video’s’ van de allerbovenste plank. De kunde van Chris is uitstekend te noemen – alles gaat netjes, alles klikt lekker in elkaar, alles ziet er top uit. En dat geldt ook voor het camerawerk; het is een mooie mix tussen stilte en uitleg, tussen laten zien wat je doet en het vermijden van storende herhaling, tussen high-speed en slow-mo. Terwijl hij bezig is probeert hij ouderwetse methoden uit die de Grieken gebruikt zouden kunnen hebben, dus het is ook nog eens interessant vanuit historisch oogpunt.

De negen video’s zijn gepost vanaf een jaar of twee geleden tot nu, en het project is nog niet klaar. De tussentijd van enkele maanden geeft misschien een indicatie hoeveel tijd het kost om een video te maken, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Chris dit ernaast doet in zijn eigen tijd. Hoe dan ook; reden om over een tijdje weer eens te kijken, of je te abonneren.

Bij deze deel negen, omdat het een mooie illustratie is van zowel de complexiteit van het mechanisme als van de handvaardigheid van Chris. Check de hele lijst op de pagina van Clickspring.