Dit zijn de vijf nominaties voor De Vernufteling
Vijf projecten van vier verschillende ingenieursbureaus maken kans op de Vernufteling 2023. Brancheorganisatie Koninklijke NLingenieurs, die de verkiezing jaarlijks samen met De Ingenieur organiseert, heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Voor De Vernufteling 2023 zijn maar liefst zeventien projecten ingezonden. De vijf projecten die zijn genomineerd voor de juryprijs zijn:
- Kitt Engineering met ‘Slimme Tegel’
- Antea Group met ‘Closing the Loop’
- Royal HaskoningDHV met ‘Ephyra’
- Royal HaskoningDHV met ‘Digital Twin’
- ABT met ‘De Houtkern bouwmethode’
Behalve de juryprijs is er ook een publieksprijs. Het pubiek mag daarvoor kiezen uit alle zeventien inzendingen. Stemmen kan van 13 april tot en met 4 mei hier.
Maatschappelijke relevantie
Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling.
De jury, bestaande uit juryvoorzitter Annemieke Nijhof (directeur Deltares), William van Niekerk (directeur TKI Bouw en Techniek), Pancras Dijk (hoofdredacteur De Ingenieur) en Willemien Bosch (directeur Koninklijke NLingenieurs), liet weten onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. Met name op maatschappelijke relevantie en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden scoorden veel van de projecten hoog.
Ook de schaalbaarheid van de innovaties liet de jury meewegen bij de waardering van de projecten. Thema’s als digitalisering, circulariteit en gebiedsontwikkeling zag de jury bij verschillende inzendingen terug. Juryvoorzitter Annemieke Nijhof: 'Het is mooi om te zien dat de branche op grote schaal bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het oplossen van belangrijke vraagstukken.'
Wat is De Vernufteling?
De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder project van een ingenieursbureau. Het doel van de prijs is het om het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en grotere bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar.
Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken.
Eerdere winnaars
Vorig jaar ging de Vernufteling naar Royal HaskoningDHV, voor een installatie die afvalwater omzet in schoon irrigatiewater. Een jaar eerder werd de prijs gewonnen door bureau ABT, dat een slim luchtfilter had ontwikkeld dat het mogelijk om liften te blijven gebruiken in coronatijd.