Het Amerikaanse bedrijf Fitbit roept alle 1,7 miljoen smartwatches van het type Fitbit Ionic terug. De batterij van de horloges kan oververhit raken en daarmee brandwonden veroorzaken. Waar komt die oververhitting vandaan?

De Fitbit Ionic werd van 2017 tot 2020 geproduceerd door Fitbit, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van smartwatches voor tijdens het sporten. Inmiddels heeft Fitbit (sinds 2021 in handen van Google) minstens 174 klachten over oververhitting van dit model gekregen, waarvan 118 van mensen die hier brandwonden door opliepen. Vier keer werd een tweedegraads brandwond gemeld en twee keer ging het zelfs om een derdegraads brandwond.

Hoewel dit in verhouding met de 1,7 miljoen verkochte horloges om relatief lage aantallen gaat, roept Fitbit in een bericht dat 2 maart op hun site verscheen alle klanten toch op te stoppen met het gebruik van de Fitbit Ionic. Bij het inleveren van hun exemplaar krijgen ze het aankoopbedrag terug en ontvangen ze korting op bepaalde andere producten van Fitbit.

 

Kortsluiting

Fitbit geeft weinig technische details prijs over de batterij die oververhit kan raken. Uit de informatie die wel beschikbaar is, denkt Petra de Jongh, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in de chemie van energieopslag, wel een oorzaak af te kunnen leiden. De meest waarschijnlijke reden voor het opwarmen van een batterij is volgens haar kortsluiting. Door kortsluiting kan er een zeer grote hoeveelheid stroom door een draadje gaan lopen. Door de elektrische weerstand warmt het draadje dan enorm op. De Jongh: ‘Het is eigenlijk net een elektrisch kacheltje.’

Zulke kortsluiting kan ontstaan door externe factoren, wanneer het apparaat met de accu zich bijvoorbeeld zelf al in een hele hete omgeving bevindt of ergens tegenaan stoot. Maar in het geval van de Fitbit Ionic lijkt kortsluiting door interne factoren De Jongh waarschijnlijker. Het kan bijvoorbeeld dat de accu te ver opgeladen of leeggetrokken werd.

Een battery management system. Foto: Achim Brunner

Battery management system

Normaal gesproken voorkomt het zogenaamde battery management system rondom een accu dat het ding te ver oplaadt of ontlaadt. Dit systeem meet hoe vol een batterij zit en hoeveel stroom deze moet ontvangen of leveren. In de loop der tijd wordt dit systeem minder nauwkeurig, zoals je merkt wanneer je oude mobiel in een keer van zestig naar tien procent opgeladen springt.

In het geval van de Fitbit Ionic kan een versleten battery management system dus kortsluiting veroorzaakt hebben door bijvoorbeeld te veel stroom van de accu te vragen. Ook sluit De Jongh niet uit dat de kortsluiting ontstaan is omdat gebruikers hun verslechterde accu hebben laten vervangen door een nieuw exemplaar waar het oude battery management system niet op ontworpen is.

Dat het probleem specifiek bij de Fitbit Ionic optreedt kan komen omdat het apparaat al een tijd op de markt is waardoor de accutechnologie verouderd is. Fitbit benadrukt in ieder geval dat de problemen niet gesignaleerd zijn bij hun andere modellen.

 

Openingsbeeld: De Fitbit Ionic. Foto: Wikimedia Commons, CC BY2.0