Waarmee houdt een ingenieur zich eigenlijk bezig? Op die vraag gaven een aantal van de beste ingenieurs van het land op 2 oktober 2022 in het KIVI-gebouw in Den Haag een antwoord. 

De ingenieurs vertelden over de coole, baanbrekende en inspirerende projecten waarvoor ze zich inzetten. Er spraken bijvoorbeeld een ontwerper van een ruimtelescoop, een robotkunstenaar en een expert in het 3D-printen van nieuwe organen. Bezoekers hoorden wat de renovatie van het aquarium van dierentuin ARTIS zo uniek maakt of wat de grootste drone ter wereld allemaal kan. 

                              

 

Voor jong en oud

Het programma was gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud. Er waren broodjes te krijgen, er was een boekenmarktje en in een spannende quiz waren mooie prijzen te winnen. 

Hieronder vind je alle sprekers op een rij. 
 

 

Abeje Mersha

ONBEMANDE ROBOTICASYSTEMEN ‘Onze wereld kan veiliger en duurzamer worden, als we de hulp van robots willen accepteren’, stelt Abeje Mersha. Als lector aan hogeschool Saxion leidt Mersha een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties. ‘Academisch onderzoek is belangrijk’, stelt Mersha. ‘Maar de impact is het grootst wanneer nieuwe technologie in de praktijk wordt toegepast. Daarvoor zorgen wij.’

Lees meer over Abeje Mersha

Lena Knappers

INCLUSIEVE STEDENBOUW Al decennialang is ongeveer 3 procent van de wereldbevolking op de vlucht. In plaats van ons steeds te laten overvallen door nieuwkomers in het land, kunnen we er ook voor kiezen onze steden en dorpen hierop voor te bereiden. Lena Knappers, stedenbouwkundige bij het College van Rijksadviseurs en auteur van het boek Opening cities, migrants in urban space, pleit voor een veerkrachtige stedelijke structuur met ruimte voor ontmoeting tussen verschillende mensen.

Lena Knappers
Lees meer over Lena Knappers

Nikéh Booister

WATERVEILIGHEID Bij de jongste verkiezing van Ingenieur van het Jaar won Nikéh Booister de publieksprijs. Niet zo gek, want haar expertise raakt iedereen. Booister is adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie bij ingenieurs­bureau Sweco en ze gaat het hebben over de inrichting van ons land. ‘Daarbij moeten we nu al nadenken over de zeespiegel­stijging, ook al is die nog nauwelijks merkbaar. Om in de toekomst problemen te voorkomen, moeten we er problemen van nu van maken’. Afwentelen op toekomstige generaties is immers geen optie.

Nikéh Booister Sweco
Lees meer over Nikéh Booister

Daniël Poolen

TOT OVER DE OREN IN HET PLASTIC Jaren geleden waren we zo verliefd op plastic dat er zelfs plastic feestjes waren. Nu hebben we onze buik er vol van. Hoe kan dat? In het deze maand verschenen kinderboek Tot over mijn oren in het plastic vertelt Daniël Poolen het complete verhaal. Poolen doet al jaren onderzoek naar plastic en duurzaamheid, nu als director sustainable capital markets bij Rabobank.

Daniël Poolen Plastic
Lees meer over Daniël Poolen

Niki Loonen

SCHOON BETON Beton behoort tot de meest gebruikte materialen op aarde, maar bij de productie ervan komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dat moet en kan beter. Niki Loonen is ­senior adviseur bij ingenieursbureau ABT, en houdt zich al jaren bezig met het verduurzamen van beton. Hij gaat vertellen hoe de renovatie van het aquarium van ARTIS zal resulteren in een proeftuin voor nieuwe technieken op het gebied van duurzaam beton.

Niki Loonen ABT
Lees meer over Niki Loonen

Riccardo Levato

WEEFSELTECHNOLOGIE Het 3D-printen van nieuwe organen is geen sciencefiction meer: bij het UMC Utrecht zet Riccardo Levato met zijn onderzoeksgroepde eerste stappen op dit pad. Hij perfectioneerde de techniek 3D volumetric printing, waarbij laserstralen delen van een gel met levende cellen erin laten uitharden. Dit werk moet het gebruik van proefdieren verminderen en aan de horizon lonkt zelfs het printen van organen voor transplantatie.

Riccardo Levato UMC Utrecht
Lees meer over Riccardo Levato

Edwin Dertien

ROBOTINGENIEUR Een paar dagen na Inspirerende Ingenieurs gaat het muzikale toneelstuk voor kinderen ‘Ravi de Robot’ in première. De ster van de show is Ravi, die de menselijke acteurs aankijkt en volwaardig meespeelt. Achter de knoppen van Ravi zit robotingenieur Edwin Dertien (Universiteit Twente), die de robot niet alleen bouwde, maar ook met hem op tournee gaat door het hele land. Hoe bouw je eigenlijk zo’n complexe robot?

Edwin Dertien robotkunstenaar
Lees meer over Edwin Dertien

Gabby Aitink-Kroes

ONTWERPEN AAN EEN RUIMTETELESCOOP Gabby Aitink-Kroes neemt ons mee langs de vele uitdagingen tijdens het ontwerpen en realiseren van de Nederlandse bijdrage aan het Mid InfraRed Instrument (MIRI) voor de baanbrekende James Webb Space Telescope. Waar krijgt een engineer allemaal mee te maken bij het bouwen van een instrument dat onder de meest extreme omstandigheden moet (blijven) functioneren en hoe is het om deel uit te maken van een van de grootste projecten ter wereld?

Gabby Aitink Kroes James Webb Space Telescope
Lees meer over Gabby Aitink-Kroes

Martin Rohde

THORIUMENERGIE Om kernenergie duurzamer en nog veiliger te maken werkt de TU Delft aan de molten salt fast reactor (MSFR), een nieuw type kernreactor dat gebruikmaakt van thorium als bron van energie. De reactor is zeer veilig, produceert kortlevend radioactief afval en kan het radioactieve afval van huidige kerncentrales gebruiken om energie op te wekken. Martin Rohde van de TU Delft vertelt eerst over de werking van bestaande typen kernreactoren en daarna gaat hij in op de techniek en de technologische uitdagingen van de MSFR.

Martin Rhode Thorium
Lees hier meer over thorium

Project March

EEN NIEUW EXOSKELET Iemand met dwarslaesie die opstaat uit zijn stoel en weer kan lopen? Dat kan met een exoskelet: een gemotoriseerd robotisch pak. Door twee dieptecamera’s in te zetten maakt studententeam Project March het zelfs mogelijk om scheefliggende stenen, opstapjes en andere obstakels te overwinnen met dit brein-aangestuurde robotpak. Project March is een non-profit studententeam van de TU Delft. Het team – met steeds weer andere studenten – brengt elk jaar een verbeterde versie uit van het exo­skelet.

Project March
Lees meer over Project March

Bram Ellens

ROBOTKUNST: MAD KING IN CAPTIVITY Tot een jaar of acht geleden was Bram Ellens een succesvol IT-ondernemer, onder meer in Silicon Valley. Toen werd hij kunstenaar te worden – ook weer met ongekend succes. Zijn werk was al te zien in tal van musea en op buitenexposities. De huiveringwekkendste van al zijn robots is de geketende Mad King, een gevaarte van 1300 kilogram met een moorddadige arm. Hopelijk laat hij die thuis, en neemt hij een aaibaarder exemplaar mee naar Inspirerende Ingenieurs!

Kunst robots bram ellens
Lees meer over Bram Ellens