Bij het koken op gas verdwijnt ruim twee derde van de hitte langs de bodem en zijkant van de pan. Bij een bijzondere koekenpan met vinnen zou dat verleden tijd zijn: die verbruikt daardoor tot de helft minder gas dan een gewone pan.

De Effium-pan is het idee van ingenieur Surya Prakash, ceo en medeoprichter van Effium. Als masterstudent werktuigbouwkunde aan de TU Delft zag hij hoeveel energie het kost om eten in de pan te verwarmen. Samen met een team afgestudeerden van de TU Delft ontwikkelde hij een koekenpan van 28 centimeter doorsnede die de warmteopname bij koken op gas verdubbelt door ge­patenteerde hitte-vintechnologie, geïnspireerd op het ontwerp van raketmotoren.

Beter bakresultaat

De koekenpan heeft onderop vloeiend krommende vinnen die tot halverwege de zijkant uitlopen. Deze vinnen vergroten de uitwendige oppervlakte van de pan en zorgen ervoor dat de hitte van de langsstromende gassen optimaal wordt opgenomen en gelijkmatig verdeeld. Uit een test van TNO blijkt dat de pan tijdens het bakken van vlees 49 procent minder gas verbruikt en dat het kookproces 35 procent sneller verloopt dan met een gewone pan. De bakkwaliteit zou hoger zijn, het eindresultaat smaakvoller.

Straalmotoren

In 2014 ontwikkelde het team van Thomas Povey van de University of Oxford, dat normaal technische onderdelen voor straalmotoren en raketten ontwerpt, al eens een soortgelijke pan met vinnen. Hun beste ontwerp verdubbelde eveneens de efficiëntie, maar viel kosten­technisch niet te produceren.

De Britse pan was wel even commercieel verkrijgbaar als steelpannetje (14 centimeter; 44 procent zuiniger) en als koekenpan (26 centimeter; 33 procent zuiniger), maar een succes was die bepaald niet. Met name de snel slijtende antiaanbaklaag vormde een bron van ellende. De Effium-pan heeft een keramieken antiaanbaklaag die de gebruiker voor vijftig euro kan laten vervangen. De pan zelf kost 120 euro.  

Foto's: Effium