In de voedselindustrie wordt uv-licht gebruikt om voedsel te desinfecteren en te bewaren. Een Zweeds bedrijf maakt deze technologie voor consumenten beschikbaar in de vorm van de EcoLoc.

De EcoLoc is een uv-lichtmodule met een gepatenteerde chip ontwikkeld door PureFize Technologies samen met wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore. De chip produceert met dezelfde lichtbron drie vormen van uv-licht, namelijk uv-C, uv-B en uv-A, die allemaal een andere golflengte hebben en juist in combinatie het effectiefst zouden werken.

Voedselbakjes

De EcoLoc is verkrijgbaar in combinatie met IKEA 365+ voedselbakjes. Op de deksels van deze bakjes is een matje aangebracht met een uitsparing waar de draadloze EcoLoc-lichtmodule precies in past. Na voedsel in het bakje te hebben gedaan, zet de gebruiker de licht­module aan en begint de desinfectie. Een ingebouwde timer schakelt het uv-licht na een paar minuten uit. Daarna kan het bakje de koelkast in. Dit proces kan naar wens iedere dag worden herhaald om het voedsel in de koelkast langer vers te houden. De batterij in de EcoLoc kan twintig uv-lichtcycli leveren en is op te laden via een usb-aansluiting.

Langer vers

Uit laboratoriumtesten blijkt dat de EcoLoc heel effectief is in het doden van micro-organismen, zoals pathogenen en bacteriën die voedsel doen bederven. Verschillende soorten voedsel bleven in de koelkast langer vers. Tomaten bleven bijvoorbeeld zeven dagen, broodjes 22 dagen en bessen 28 dagen langer vers. Dat tomaten in de koelkast alle smaak verliezen, is een ander probleem. 

Foto: PureFize Technologies