AI-copiloot vliegt mee met militaire vlucht
Afgelopen week vloog voor het eerst een militair toestel met als copiloot een kunstmatig intelligent systeem. Het algoritme, genaamd ARTUµ, mocht na drie jaar mee de lucht in om handelingen uit te voeren die de piloot normaliter zelf zou doen.
De meeste militaire vliegtuigen hebben slechts één piloot. Dat scheelt gewicht en ruimte, en het toestel kan doordoor hogere snelheden bereiken en meer brandstof en munitie meenemen. Toch hebben piloten soms behoefte aan een copiloot, als ze bijvoorbeeld worden overweldigd door complexe situaties.
De Amerikaanse luchtmacht testte daarom het kunstmatige intelligente (AI) algoritme ARTUµ, een eerste stap richting een AI-copiloot die geen extra ruimte in het vliegtuig inneemt.
Schaken
ARTUµ is een variant op het programma µZero dat al wordt toegepast in schaakspelletjes en dat videospelletjes kan uitspelen zonder die eerder te hebben gezien. De copilootversie is de afgelopen drie jaar ontwikkeld en daarna getraind met radarbeelden om vijanden te leren herkennen terwijl ze alert blijft op gevaar en duidelijk communiceert met de piloot.
Uiteindelijk mocht ARTUµ mee als officiële copiloot op verkenningsmissie met een U-2-spionagevliegtuig, tijdens een gesimuleerde raketaanval.
Jagen of bescherming
Tijdens de missie was ARTUµ verantwoordelijk voor het zoeken naar vijandelijke raketlanceringen, terwijl de piloot op zoek was naar vijandelijke vliegtuigen. De piloot vloog, maar de AI-copiloot had het beslissende woord of ze zich zouden richten op het jagen op raketten of op zelfbescherming.
Voorloper
De Verenigde Staten zijn niet het enige land dat bezig is met de ontwikkeling van een virtuele copiloot. Ook Rusland, Duitsland en onder andere Spanje hebben dergelijke programma's hiervoor lopen. Dit is een van de redenen dat de VS het belangrijk vinden koploper te zijn op gebied van deze technologische ontwikkeling.
Voorlopig zal het echter niet in de praktijk gebeuren dat een AI-systeem zelfstandig beslissingen kan nemen tijdens eens militaire vlucht. Ethische richtlijnen stellen computers nu niet in staat om zelf aanvallen uit te voeren.
Beeld: US Air Force / Airman 1st Class Luis A. Ruiz-Vazquez