Het beste van 2017: hoe maak je de almaar duurder wordende gezondheidszorg een beetje betaalbaarder? De Amerikaanse organisatie XPRIZE zoekt het in een thuistest, een apparaatje dat talloze verschillende ziektes en lichaamsparameters kan meten. Begin 2017 wint het bedrijf dat het beste apparaatje maakt, tien miljoen dollar.

Maatschappelijke impact: 

Technisch gezien kunnen we steeds meer, maar tegelijk wordt de gezondheidszorg steeds duurder. Daar is wat aan te doen, zeggen veel experts. In de toekomst houd je thuis zelf de belangrijkste lichaamsfuncties in de gaten en als daar aanleiding voor is, praat je met je arts, via een videoconsult op Skype.
 

Monitoren van mensen

‘Zo maakt technologie de zorg goedkoper, door slimmer om te gaan met dure middelen. Natuurlijk moet je voor ingrepen nog steeds naar het ziekenhuis, maar het monitoren van mensen wordt veel goedkoper’, aldus Lucien Engelen, directeur van het REshape Center, het innovatiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. Een tweede voordeel van het thuis testen is dat het eerder duidelijk wordt als iemand iets gaat mankeren. Er wordt veel vaker gemeten, zodat afwijkingen zich in een eerder stadium aankondigen.
 

Wedstrijd

De technologie hiervoor komt langzaam steeds meer beschikbaar, maar de bedenkers van de Tricorder XPRIZE-wedstrijd willen dit graag versnellen. De opdracht voor deze wedstrijd was een apparaatje te bouwen dat minstens dertien ziektes kan diagnosticeren, waaronder diabetes, longontsteking, slaapapneu en bloedarmoede. Ook moet het ding vijf cruciale lichaamsfuncties kunnen meten, zoals hartslag, bloeddruk en temperatuur.

Begin 2017 presenteren zeven teams hun ideeën, waarna de winnaar 10 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) krijgt. Engelen: ‘Ik geloof in deze visie: zet een ambitieus doel neer met een vette beloning en zo ontstaat een hele bedrijfstak. Zo heeft de XPRIZE-oprichter het ook gedaan met bijvoorbeeld commerciële ruimtevaart.’


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.