Samsung stopt met Galaxy Note 7 smartphone
Samsung is definitief gestopt met de productie van de Galaxy Note 7. Het bedrijf kon de problemen met het brandgevaar van de Li-Ion batterij niet de baas.
Vanmiddag maakte het bedrijf het besluit bekend. ‘Vanwege de veiligheid van de consumenten stoppen we met de verkoop van de Galaxy Note 7 en bijgevolg ook met de productie van het toestel’, aldus een bekendmaking.
Het toestel had de nieuwe kaskraker van Samsung moeten worden en de concurrentie verder op achterstand moeten zetten, maar het pakte heel anders uit.
Nadat het toestel bij de introductie lovende kritieken had geoogst, kwamen de eerste getuigenissen over het in brand vliegen van de Li-Ion batterij. Samsung kwam met het advies de batterij niet maximaal op te laden, vliegtuigmaatschappijen verlangden van passagiers met een Galaxy Note 7 dat ze hun toestel aan boord zouden uitzetten.
Te dun gemaakt
Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University zijn de problemen veroorzaakt door het nieuwe ontwerp van de batterij. Die is als gebruikelijk laagsgewijs opgebouwd met de anode- en kathodemateriaal, met daartussen een elektrolyt als scheidingslaag. Om de batterij zo plat mogelijk te maken zou die scheidingslaag veel te dun zijn geweest, waardoor intern in de batterij gemakkelijk kortsluiting kon ontstaan, met de fatale gevolgen van dien.
Samsung heeft twee leveranciers voor zijn batterijen: Samsung SDI en het in Hongkong gevestigde Amperex, eigendom van het Japanse TDK. De oorspronkelijke uitvoering van de Samsung Galaxy Note 7 had deels batteijen uit de Samsungstal, deels van Amperex. Alleen die van Samsung SDI leken problemen te geven, waarop de herziene toestellen de batterij van Amperex, kregen.
Terugroepactie
Dat gebeurde in september bij een massale terugroepactie, maar de ‘verbeterde’ toestellen met de Amperexbatterij bleken geen oplossing te bieden. Er waren nog steeds meldingen dat de herziene versies van de Galaxy Note 7 spontaan begonnen te smeulen en in brand vlogen, terwijl dit toestel met veiliger gewaande Amperexbatterij was uitgerust. Het is niet uitgesloten dat andere onderdelen van de smartphone een rol spelen bij het in brand raken van de batterij.
Deze opeenstapeling van gebeurtenissen heeft tot gevolg dat er geen vertrouwen meer is dat Samsung het batterijprobleem de baas kan. Het bedrijf deed daarop het enig juiste: stoppen met het toestel.
Anderen gingen Samsung voor
De reputatieschade voor Samsung is groot, maar er zijn wel meer bedrijven die producten van de markt moesten halen kort nadat die waren geïntroduceerd. Een beroemd Nederlands voorbeeld is de Omo Power van Unilever, het wonderwasmiddel uit de jaren negentig van de vorige eeuw dat volledig flopte. Verder zijn er de voorbeelden als het vastzittende versnellingspedaal van Toyota begin jaren negentig en de nieuwe smaaksensatie van Coca Cola in 1985. Die bedrijven doen na de bijbehorende crisiperiode nog steeds goede zaken, dus wellicht zal Samsung de blamage met de Galaxy Note 7 ook wel overleven.