Recycling van ingezameld kunststof faalt
Het scheiden en vervolgens recyclen van kunststofafval blijkt weinig impact te hebben. Door tekortschietende recyclingtechnieken is de milieuwinst niet afdoende om de extra kosten van het scheiden te verantwoorden. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Om dat op te lossen moet plastic beter worden gesorteerd.
Doordat het grootste gedeelte van het ingezamelde plastic in de zogenoemde mix- en foliecategorieen valt is er geen hoogwaardige recycling mogelijk, schrijft het Centraal Planbureau. Dat is de belangrijkste rede voor de lage milieu-impact van de plasticinzameling. Ook is de prijs van 'nieuw' plastic te laag en zijn de kosten van de inzameling te hoog om meer moeite te doen voor het recyclen van laagwaardig plastic.
Inzamelen gebeurt in principe om de CO2-uitstoot tegen te gaan en het voorkomen van zwerfplastic. Door te recyclen heb je in theorie minder nieuw plastic nodig, dat gemaakt wordt van vervuilende grondstoffen, én je hoeft het plasticafval niet te verbranden. Andere problematiek rond plastic, zoals de plasticsoep in de zee, wordt volgens het CPB überhaubt niet aangepakt met inzameling. Daar kunnen echter wel andere maatregelen voor worden genomen door de overheid: een ruimere statiegeldregeling is bijvoorbeeld een goede optie.
Beter sorteren
Als de overheid het inzamelen van plastic winstgevender wil maken, zowel financieel als milieutechnisch, zijn er wel mogelijkheden. De mixplastics kunnen bijvoorbeeld fijnmaziger worden gesorteerd. Dan is het gerecyclede product veel beter bruikbaar. Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft, pleitte hier al voor in het augustusnummer van De Ingenieur (lees: 'Beloon hoogwaardige recycling').
Nu komt er van de 40 euro die een gemiddelde Nederlander jaarlijks aan plastic uitgeeft maar één a twee euro terug in gerecyclde plastics. Rem werkt aan een manier om de plasticsoorten bij het inzamelpunt beter te scheiden, maar hij ziet dat overheidsbeleid de innovatie tegenwerkt. Afvalbedrijven krijgen nu namelijk betaald voor de hoeveelheid plastic, ongeacht de kwaliteit of de mogelijkheden ervan. Dat moet aangepakt worden; beloon het scheiden in verschillende soorten plastic zodat je meer waarde kunt halen uit het recyclen, aldus Rem.
Ook het CPB roept de overheid op om maatregelen te nemen. 'De overheid kan bijdragen aan technologische ontwikkelingen door het stimuleren van innovatie met subsidies, green deals of fiscale regelingen', aldus het rapport.
Beeld: FacemePLS