Morgen, 8 oktober, vindt in de Zwitserse stad Zürich de eerste Cybathlon plaats. Dit is een wedstrijd voor technische hulpmiddelen voor gehandicapten, zoals armprotheses en exoskeletten. Tijdens de wedstrijd moeten de gebruikers allerlei lastige obstakels nemen en ingewikkelde opdrachten uitvoeren.

De technologische hulpmiddelen voor gehandicapten schieten vaak tekort, constateerde prof.dr. Robert Riener, hoogleraar Sensory-Motor Systems aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich. Zo zijn de wielen van rolstoelen te groot en de batterijpakketten van elektrisch aangedreven protheses te fors, om maar wat te noemen.

Daarom bedacht hij de Cybathlon, een wedstrijd waarin lichamelijk gehandicapten met behulp van technische ondersteuning handelingen moeten uitvoeren die lijken op de dagelijkse praktijk. ‘Met het wedstrijdelement willen wij de ingenieurs en ontwerpers prikkelen om met nog betere oplossingen te komen’, aldus Riener.

Races en fijnzinnigheid

Tijdens de wedstrijd zijn er verschillende categorieën. Zo zijn er races voor elektrische rolstoelen, maar ook moeten deelnemers met een bionische arm allerlei handelingen uitvoeren die fijnzinnigheid vereisen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onderdelen met standaardafmetingen, zoals meubilair, deuropeningen en traptreden.

Er doen in Zwitserland 74 teams mee uit verschillende landen, in 6 verschillende categorieën. Daarmee moet de wedstrijd een soort Olympische Spelen worden, maar dan in het klein. De dag is volledig uitverkocht, zodat de SWISS Arena in Kloten, vlakbij Zürich, vol zal zitten met geïnteresseerden.

Nederland

Vanuit Nederland doet een team met studenten van de TU Delft mee, DIPO Power, in de categorie ‘Powered Arm Prosthetics Race’. Zij hebben op basis van commercieel verkrijgbare onderdelen een armprothese gebouwd.

Ook een ander Delfts team zou meedoen: in de categorie ‘Powered Exoskeleton Race’ wilde Project MARCH meedoen. Maar noodlot trof dat team. Eind vorige maand waren twee leden van Project MARCH nog wat aan het sleutelen aan het apparaat, toen dat loskwam uit de beugels waar het hing. De schade die dit opleverde aan de elektronica en het frame bleek zo groot, dat meerdere reparaties nodig zijn. ‘Door deze schade, gecombineerd met de aanpassingen die we toch al moesten doen om succesvol aan de Cybathlon te kunnen deelnemen, hebben we ons helaas moeten terugtrekken’, aldus pr-man Sjoerd Butter van Project MARCH. Het team is wel met zijn exoskelet in Zwitserland om de bezoekers te laten zien hoe ver het al is gekomen.

Beelden van ETH-teams die oefenen:

Promofilm van de Cybathlon: