De NAM wil ruimte om de aardgasproductie in Groningen eventueel boven het huidige niveau van 27 miljard muit te laten komen, zo blijkt uit het nieuwe winningsplan. Nieuwe risico-analyse leert dat nog maar enkele honderden woningen niet voldoen aan de veiligheidsnorm.

Verander maar niets aan de huidige aardgasproductie, zo luidt de kernboodschap die de NAM in zijn nieuwe winningsplan. Dat betekent de jaarproductie handhaven op 27 miljard m3. Maar de NAM wil nu ook een bovengrens, zodat de productie kan toenemen tot 33 miljard m3.

In zijn aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer laat minister Kamp weten vooral meer te willen weten over de gevolgen van die eventuele extra winning.


Minder bedreigde woningen

Volgens de NAM zijn er vergeleken met de schatting van november (links) veel minder risicovolle woningen (gekleurde stippen),

Nieuwe risico-analyses naar de mogelijke gevolgen van aardbevingen leiden tot nieuwe schatting van het aantal woningen dat mogelijk niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Ging de NAM in november vorig jaar nog uit van 3000 tot 4000 woningen, nu is de schatting enige honderden De NAM benadrukt dat het om een statistische uitkomst gaat, die nog moet worden getoetst aan de uitkomsten van feitelijke inspecties van woningen in de provincie.

Wat er aan schade is geconstateerd is volgens de NAM vooral schade aan pleisterwerk en scheuren. Bij meer omvangrijke schade is er vrijwel altijd ook sprake van meerdere oorzaken dan alleen de bevingen, bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Aardbevingsschade die gebouwen instabiel maken of doen instorten is volgens de NAM niet geconstateerd.


Verrassend effect

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het aantal en de sterke van de bevingen snel reageert op productieverandering, iets wat de NAM altijd heeft tegengesproken. Hiernaar vindt nu verder onderzoek plaats, onder andere met alle meetsensoren waarmee het Groninger veld is uitgerust.

Breukvlakken in de zandsteenlaag met het aardgas.

De NAM heeft ook uitgezocht wat een wat andere verdeling van de gaswinning over het Groninger veld voor effect heeft op het risico op aardbevingen.  Uit berekeningen blijkt dat meer winnen in het noordelijk deel van het veld en minder in het zuidwesten leidt tot minder drukverschillen in het veld. Wat dit zal doen met het aardbevingsrisico is nog niet duidelijk.

Instanties als het Staatstoezicht op de Mijnen moeten nu het winningsplan beoordelen. Minister Kamp neemt in juli een besluit over de gaswinning.