Deze foto is genomen tijdens de voorlaatste etappe van de wereldreis die het zonnevliegtuig Solar Impulse heeft gemaakt. Een drone slaagde erin het vliegtuig en de grond tegelijk in beeld te krijgen, precies op het moment dat het toestel over de opvallende zonnecentrale Gemasolar in het Spaanse Sevilla vliegt.

Deze thermische centrale gebruikt gerichte spiegels om een zoutpilaar in het centrum vloeibaar te maken en de energie te winnen die bij dat proces vrijkomt.

Het volledig op zonne-energie functionerende vliegtuig had een paar dagen eerder een lange trip van de Verenigde Staten naar Spanje doorstaan en ging vervolgens op weg naar Egypte.

De wereldreis begon in maart 2015, maar van juli dat jaar tot januari 2016 stond Solar Impulse aan de grond vanwege problemen met bevroren batterijen. Daarna vloog het over de Stille Oceaan, het vasteland van de VS en de Atlantische Oceaan naar Spanje.

Inmiddels heeft het vliegtuig ook zijn laatste vlucht van Cairo naar Abu Dhabi afgelegd. Met de aankomst in Abu Dhabi is de eerste wereldreis van een vliegtuig op zonne-energie een feit.

 

Avonturiers

De piloten – twee avonturiers die eerder ook met een luchtballon de wereld rond gingen – moesten uren achtereen in een klein cockpitje zitten en constant opletten. De reis van New York naar Spanje duurde bijvoorbeeld zeventig uur. Met yogatechnieken en dutjes van vijf minuten hielden ze dat soort lange vluchten over de grote oceanen vol.

Het vliegtuig heeft enorme vleugels – groter dan die van een Boeing 747 – maar de rest van het toestel is veel kleiner. Met vier elektromotortjes valt de topsnelheid ook tegen: 100 km/h. Om energie te besparen vloog de machine regelmatig op half vermogen. Dat het toch gelukt is om de wereld rond te gaan is dan ook een prestatie van formaat.


foto Solar Impulse

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.