EUREKA

Het Engelse bedrijf GyroGear, een spin-off van het Imperial College London, wil parkinsonpatiënten de controle over hun ­eigen hand teruggeven door de trillingen zo veel mogelijk op te heffen. Dat kan met een handschoen voorzien van een ­gyroscoop.

Als gevolg van ziektes als parkinson, van ouderdom of van bijwerkingen van medicijnen kunnen mensen last krijgen van trillende handen. De trillingen kunnen variëren van licht tot zo sterk dat ze het dagelijks func­tioneren sterk bemoeilijken.De GyroGlove, een handschoen voorzien van een ­gyroscoop, moet die trillingen tegengaan.

Oprichter Faii Ong kreeg het idee voor de Gyro­Glove nadat hij kort na zijn afstuderen in een ziekenhuis in Londen was gaan werken. Zijn team stond voor een raadsel: een 103-jarige ­patiënt viel om onbekende reden steeds meer af en werd steeds fragieler. Op een dag zag Ong haar lunchen: door haar sterke hand­trillingen deed ze een halfuur over het eten van een kom soep, waarvan het meeste op haar kleding terechtkwam. Ze kreeg dus simpelweg niet ­genoeg voedsel binnen. Hij ­besloot een oplossing te bedenken.

 

Speelgoed

Ong verdiepte zich in veel verschillende opties om trillingen op te heffen, waaronder elastiek, gewichten, veren, elektromagnetische schokbrekers, ­hydraulica en soft robotics. Uiteindelijk werd hij voor het ontwerp van de GyroGlove geïnspireerd door speelgoed met gyroscopen waarmee hij vroeger als jongetje speelde, en door de huidige toepas­singen daarvan. Gyroscopen zijn eenvoudig, betrouwbaar en effectief. Ze hebben vele verschillende toepassingen, waaronder in stabilisatie­systemen.

Het huidige prototype van GyroGlove bestaat uit een open handschoen met op de rug een elektrisch aangedreven ­gyroscoop. De draaiende ­gyroscoop stabiliseert de trillingen van de hand. Door wat kracht te zetten kan de drager ervan zijn hand nog steeds bewegen. Volgens de eerste labora­toriumtests waarbij kunstmatig handtrillingen werden na­gebootst, reduceert de GyroGlove trillingen met meer dan ­80 %.

 

Smartphone

GyroGlove wordt nu verder doorontwikkeld specifiek voor mensen die lijden aan de neurologische aandoening Essentiële Tremor (ET) en de ziekte van Parkinson. Naast het reduceren van handtrillingen zal de GyroGlove ook de frequentie van de trillingen kunnen meten en deze data versturen naar een app op de smartphone van de dokter.

Het streven is om de GyroGlove nog eind dit jaar in productie te nemen.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.