De gezichtsherkenning in de Facebook-app Moments komt vooralsnog niet naar Europa. Dankzij de Ierse privacywaakhond mag het sociale netwerk de techniek niet inbouwen zonder een opt-in systeem. Vooralsnog wil Facebook dat niet.

Moments is een foto-app van Facebook, die een week geleden uitkwam. Na eerdere pogingen om populaire apps als Snapchat te imiteren en Facebook zelf tot een soort foto-opslag te maken, combineert Moments de twee: alle foto's die iemand maakt worden geupload naar Facebook, waarna de gebruikers kiest wat hij deelt en hoe hij het deelt. Als kers op de taart heeft de app uitstekende gezichtsherkenningssoftware; mensen op foto's worden herkend en gekoppeld aan hun Facebook-profiel. Zo weet je precies wie wie is.

De technologie is indrukwekkend: Facebook claimt dat de kunstmatige intelligentie achter de herkenning, DeepFace, in bijna 98 procent van gevallen de juiste naam bij het juiste hoofd vindt. Helaas zit hieraan ook een nadeel : de technologie is te misbruiken en koppelt automatisch een enorme hoeveelheid gegevens aan een foto. Als bedrijven Facebook's technologie mogen gebruiken, kunnen die bijvoorbeeld makkelijk de identiteit van winkelende klanten achterhalen.

Ierland

Dat soort scenario's was genoeg reden voor de Ierse privacywaakhond om bezwaar te maken. Dat is opmerkelijk, omdat Facebook haar Europese tak juist in Ierland plaatste omdat de privacywaakhond daar minder streng is dan in andere EU-landen. De gezichtsherkenning gaat echter ook Ierland te ver. Overigens vinden ook in de VS discussies plaats rond de toepassing van gezichtsherkenning. Een eerste onderhandeling tussen privacyorganisaties, de overheid en Facebook liep echter stuk.

Het bedrijf probeerde in 2010 al gezichtsherkenning te introduceren, maar moest de functie na twee jaar intrekken in Europa, omdat de Ierse autoriteiten ook toen bezwaar maakten.

De terugtrekking van de gezichtsherkenning valt samen met de gang naar de rechter van de privacywaakhond in België. Deze klaagt Facebook aan voor het oplsaan van gegevens van mensen die geen account hebben op de site of niet zijn ingelogd. Dat is volgens de Belgen tegen de regels. De privacywaakhond in Ierland heeft op dit punt geen bezwaar gemaakt omdat hierin niet is voorzien in de Ierse regelgeving.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.