Domotica breken maar niet echt door. Voor dr.ir. Masi Mohammadi is het duidelijk waaraan dat ligt: de elektronische snufjes voor in huis houden onvoldoende rekening met de gebruiker. Daarom werkt zij aan de slimme woonomgeving 2.0, ofwel de meevoelende woning. ‘Het wordt hoog tijd dat onze gebouwen gaan meehelpen ons gezonder te maken en te houden.’ Op 26 mei wordt haar KIVI Chair Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gelanceerd met een vrij toegankelijk symposium.


Zowel aan de HAN als aan de TU Eindhoven werkt Mohammadi aan wat ze zelf noemt de meevoelende woonomgeving. Die kent drie onderdelen: de woonomgeving als hulpmiddel, als stimulans en als medicijn. Dat hulpmiddel is de meest traditionele. Om de bewoner te ondersteunen zijn in de woning dingen aangebracht als beugels, alarmknoppen en een traplift.


Stimulans

Waaraan moeten we denken bij de woonomgeving als stimulans? ‘Uit de praktijk weten we dat mensen die dementeren soms niet naar bed willen als de verpleegkundige ze dat vraagt; dan worden ze opstandig. Wat blijkt te werken is een simpel concept als het lampje in de huiskamer dat uitgaat en de lamp in de slaapkamer die tegelijk aangaat. Daar reageert deze groep wel goed op.’

In dezelfde categorie, maar iets geavanceerder, is de slimme vloer waaraan Mohammadi’s groep nu werkt. Die meet wat het loopgedrag is van de bewoner gedurende de dag. Tegelijk kan de vloer de bewoner ook stimuleren tot het uitvoeren van bepaalde handelingen, door het laten zien van pijlen of de genoemde truc met de verlichting.


Woning als medicijn

De woning als medicijn, ten slotte, prikkelt de verbeelding het meeste. Het is bekend vanuit de bouwkunde dat er veel kan misgaan bij het ontwerp van gebouwen: te weinig daglichtinval, onlogische looproutes in een ziekenhuis (waar mensen toch al gestrest binnenkomen) of lawaaierige akoestiek. Deze tekortkomingen kunnen leiden tot stress en extra vermoeidheid bij de gebruikers van het gebouw. ‘Het is ongelooflijk hoeveel een goed ontworpen gebouw – een gebouw dat je naar de juiste plek leidt, dat je tot rust brengt – dit kan tegengaan.’

[…]

Het volledige interview met Masi Mohammadi is te lezen in het meinummer van De Ingenieur.


Eerste KIVI Chair

Voor het eerst verbindt het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs zijn naam aan een lectoraat van een hogeschool. De lancering van de KIVI Chair Architecture in Health van dr.ir. Masi Mohammadi aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vindt plaats op donderdag 26 mei bij de HAN in Arnhem. Deze dag is er ook een vrij toegankelijk symposium over dit onderwerp, met lezingen en inspiratiesessies. Overheidsmedewerkers, ondernemers en eindgebruikers wisselen van gedachten over de nieuwe manieren waarop een gezonde gebouwde omgeving het beste is vorm te geven.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.