In Libanon wordt begonnen met de bouw van een extravagante woning die volledig is geïntegreerd in de rotswand. Het ontwerp is van het Nederlands-Griekse bureau Open Platform voor Architectuur.

Het is een adembenemend ontwerp, gedrapeerd op de rand van een gebergte of klif, met het uitzicht als allesbepalend element. Het ontwerp is van de architecten Laertis-Antonios Ando Vassiliou en Pantelis Kampouropoulos die beiden het Nederlandse-Griekse architectenbureau Open Platform voor Architectuur vormen.

Oorspronkelijk was hun ontwerp bedoeld voor een klif aan de Egeïsche Zee - dat is ook te zien op de afbeeldingen - inmiddels hebben beiden een opdracht gekregen om het ontwerp uit te werken voor een 1600 m hoge bergrand in het Libanese Faqra-gebergte nabij Beiroet.

De plek in het Libanese Faqra-gebergte waar de woning moet gaan komen.

De 270 m2 grote woning is gemaakt van primaire materialen als beton, glas en hout. Het gebouw is volledig geïntegreerd in het landschap, alleen het grote raam voegt een nieuw element toe.

Het uitzicht vanuit de woning.

Dynamisch licht

De constructie bestaat uit drie betonnen wanden met alle installaties voor water, stroom en dergelijke. Het dak, met daarop een zwembad,  is gemaakt van versterkt glas zodat daglicht in de woning kan binnendringen. Door de beweging van het water krijgt het licht in de woning een bijzondere dynamiek die contrasteert met de robuuste betonnen wanden. De enorme glazen pui biedt een onbegrensd uitzicht.

De onderkant van het gebouw is geïsoleerd van zijn omgeving, het water in het zwembad zorgt voor verkoeling.  Van binnen is de woning zo sober mogelijk ingericht, waardoor deze niet afleidt van de schoonheid van het uitzicht.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.