Eind 2017 krijgt Lelystad een van de grootste zonneparken van Nederland. Bouwbedrijf BAM wil op een stuk land van 50 hectare 115.000 zonnepanelen plaatsen die samen een vermogen van 30 MW hebben.

Hoewel de plannen op dit moment nog niet rond zijn, hebben het bedrijf en de gemeente wel contracten getekend om het park te realiseren. Halverwege 2018 moet het park dan zijn eerste stroom gaan leveren.

Het zou het tweede park worden met een groot vermogen. In Delfzijl werd in oktober begonnen met de aanleg van een park met 116.000 zonnepanelen, dat tevens een vermogen van 30 MW zal hebben. De twee parken zijn vijf keer zo groot als het grootste zonnepark dat Nederland nu kent op Ameland.

 

100 MW

Ondertussen zijn er al plannen voor nog grotere projecten. In Hoogezand-Sappemeer, Groningen moet een park met een vermogen van 100 MW komen. De burgemeester en wethouders gaven toestemming voor het project, dat in het begin van 2019 van start moet gaan.

Dat er zoveel zonneparken uit de grond schieten heeft mede te maken met de lage rentestand, waardoor financiering makkelijker te bolwerken is. Daarnaast bieden zonnepanelen duurzame energie zonder de horizonvervuiling en geluidsoverlast waar windturbines op land mee hebben te maken. Nederland kent genoeg lege stukken land om de grote parken te faciliteren. Vaak gaat het om verlaten industrie- of landbouwgebieden. Zo loopt er ook een experiment in Brummen, Gelderland, waar een papierstortplaats omgetoverd wordt in een zonnecentrale ('Zonnefolie op stortplaats').


Beeld: afrndz, Pixabay