Het beste van 2017: het eerste windpark met drijvende turbines komt in Schotland. De zee is er met zo’n 100 m te diep om de turbines op de bodem vast te zetten.

Maatschappelijke impact: 

Wind op zee is booming, maar er zijn nogal wat plekken waar de zee te diep is om de turbines in de bodem te verankeren. Drijvende turbines bieden daar uitkomst.

Statoil gaat nu het eerste drijvende windpark aanleggen voor de kust van Schotland. Het park, dat bedoeld is als experiment, omvat vijf turbines van 6 MW elk.


Drijflichaam

Om te kunnen drijven staan de turbinemasten op een buis die wordt gevuld met ballast. Die buis is met 78 m bijna even lang als de turbinemast zelf. Het contragewicht houdt de turbine stabiel overeind. Om wegdrijven te voorkomen krijgt elke turbine drie ankerlijnen van 800 m lang.

Siemens levert de turbines, het drijflichaam is door Statoil zelf ontwikkeld. Daarnaast ontwierp het bedrijf de regelelektronica die helpt de turbine stabiel te houden. Neigt de turbine tegen de wind in, dan worden de turbinebladen iets weggedraaid, en omgekeerd.

Statoil heeft de afgelopen jaren met een kleinere uitvoering van zijn zogeheten Hywind geëxperimenteerd voor de Noorse kust, en die functioneerde goed genoeg om nu met een veel grotere versie dit windpark op te zetten. De eerste stroomproductie wordt in het najaar van 2017 verwacht.

De turbines blijven op hun plaats met ankerlijnen.

Volledig overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.