Een nieuw algoritme maakt bewegende, pratende gezichten van slechts een paar stilstaande beelden. Daarmee zijn makkelijker realistische 'avatars' te maken. Maar het wordt zo ook wel erg eenvoudig om nepvideo's van beroemdheden te produceren.

Onderzoekers van het Samsung AI Center in Rusland maakten het programma zo dat er weinig trainingsmateriaal nodig is van een persoon om er bewegende beelden van te maken. Hoe meer beelden, hoe beter het resultaat, maar zelfs met één foto lijkt het bewegende beeld al echt.
 

Voortraining

Dat werkt doordat het programma een heleboel 'voortraining' heeft gehad. Het algoritme bekeek heel vaak hoe gezichten op foto's samenhangen met bewegende beelden van dezelfde persoon. Zo leerde het algemene regels over hoe gezichten horen te bewegen. Waar de mond heen gaat bij bepaalde woorden, wat ogen wel en niet kunnen doen.

Dit alles zorgt ervoor dat het programma weet wat er 'natuurlijk' uitziet. Vervolgens past het de algemene regels over mondbeweging toe op een aantal foto's die het niet eerder zag en maakt het zo bewegend beeld.
 


Dat levert fascinerende beelden op: de Mona Lisa komt tot leven, net als mensen op zwart-wit-foto's en inmiddels overleden beroemdheden als Marilyn Monroe en Albert Einstein. Zelfs als de gebruikte foto's van voren zijn gemaakt, lukt het om een bewegend hoofd te maken dat van opzij wordt getoond.
 

Voorbeeldfilmpje

Hiervoor is overigens wel een voorbeeldfilmpje nodig waarin iemand beweegt en praat. Het algoritme legt vervolgens het gezicht van de gefotografeerde over het hoofd heen, dat net zo beweegt als het gezicht in het voorbeeldfilmpje.

Omdat de techniek maar weinig beelden nodig heeft om iets realistisch te maken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Gezichtsveranderende apps zoals Snapchat of Faceapp zijn nu al razend populair; wat als je straks filmpjes kunt maken met je (al dan niet aangepaste) hoofd?

Ook kan het helpen om een realistische digitale avatar te maken, bijvoorbeeld voor als je wilt videobellen maar niet genoeg bandbreedte hebt om video te streamen. De ontvanger laadt dan gewoon jou digitale avatar in, die beweegt aan de hand van wat jij zegt. De voorbeeldvideo kan dan een video van jezelf zijn die je eerder maakte.
 


Er zijn ook sinistere toepassingen te bedenken. Nepvideos van beroemdheden en wereldleiders kunnen grote gevolgen hebben als niet duidelijk is dat het hier om getruukte videos gaat. Dit zijn dezelfde problemen als met de eerdere 'deepfakes', maar deze technologie is nog laagdrempeliger en sneller: met een paar foto's en na een paar seconden rekentijd staat het nepfilmpje al klaar.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.