Bruikbare beeldschermpjes die volledig zijn verweven met kledingtextiel komen steeds dichterbij. Het Eindhovense Holst Centre toont nu prototypes van textiel waar een raster van leds in is verwerkt middels een rubbercoating. De eerste kleding met een eenvoudig beeldschermpje erin komt mogelijk al volgend jaar op de markt.

De rasters van ledjes — varianten van steeds enkele tientallen bij enkele tientallen leds — die de Holst Centre-onderzoekers hebben gemaakt vallen op door hun buigzaamheid. Het textiel is alle kanten op te buigen zonder dat de elektrische verbindingen tussen de lampjes kapot gaan. Hiervoor hebben de onderzoekers een truc uitgehaald: de geleidende spoortjes tussen de leds meanderen, zodat ze een flink rek aankunnen, tot 10%. ‘Ze hebben eigenlijk de vorm van een simpel mechanisch veertje’, zegt onderzoeker Gerwin Gelinck van Holst Centre. ‘Een recht spoortje kun je wel in één richting vouwen, maar nooit in twee richtingen tegelijk buigen; dan gaat het onherroepelijk kapot.’

Op textiel gehecht

De led-beeldschermpjes zijn gemaakt op een zeer dun substraat van polyimide, een sterke en elektrisch geïsoleerde kunststof film. Vervolgens is dit geheel met rubber op het textiel en een beetje erin gehecht. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van bestaande productietechnieken als lithografie en zeefdruk. De stof is te wassen in de wasmachine. Hoe de elektronica zich houdt na verscheidene wasbeurten wordt nu getest.

Gezondheidsmonitor

Eenvoudige beeldschermpjes in textiel zullen waarschijnlijk voor het eerst worden gebruikt voor het weergeven van lichaamsfuncties als hartslag of zuurstofgehalte. Door de gezondheidsmonitor in de kleding te integreren heeft de sporter er minder last van, waardoor hij of zij gemakkelijker aan het sporten slaat, zo is het idee. Gelinck: ‘Daarnaast blijft een horloge toch een zwaar ding met een klein display. Stel je voor dat je een groot en licht display in de mouw van je sportjack hebt, waar je af en toe op kijkt.’

Buiten de sport zouden hulpdiensten misschien iets kunnen hebben aan het beeldschermtextiel: een brandweerman die cruciale informatie over de brand niet meer alleen via een oortje tot zich krijgt, maar ook actuele info op zijn pak kan lezen.

Flexibele led-beeldschermen

Holst Centre werkt op het gebied van flexibele led-beeldschermen samen met het Belgische Imec, de Universiteit van Gent en verschillende bedrijven. Gelinck verwacht dat het eerste in de winkel verkrijgbare product met zo’n display al over een jaar op de schappen ligt. Ondertussen testen de onderzoekers de betrouwbaarheid van de displays onder invloed van vele mechanische vervormingen en wasbeurten. Daarnaast proberen ze de leds kleiner te maken, dichter op elkaar te leggen en de rasters groter te maken.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.