In Rozenburg krijgt een appartementencomplex vanaf begin volgend jaar warmte van waterstof. ‘We willen laten zien dat het technisch kan’, zegt projectleider Albert van der Molen van Stedin.

Read this article in English

Het gaat om een appartementencomplex met 25 woningen aan de Bosseplaat in Rozenburg. Die krijgt twee speciaal voor waterstof ontwikkelde verwarmingsketels die branden op 100 % waterstof. Het waterstof wordt geproduceerd met een elektrolyser die draait op groene stroom.


Bijstook

De warmtelevering aan het complex is beperkt: de waterstofketels dienen als bijstook voor de centrale op aardgas gestookte cv-installatie in het appartementencomplex en zullen zo’n 8 % van de totale warmtevraag leveren. De beperkte warmtelevering met waterstof heeft te maken met de wettelijke taak van de netbeheerder. Van der Molen: ‘Wij mogen geen energieleverancier zijn, een beetje bijstoken kan net wel.’ De netbeheerder wil met de proef laten zien dat verwarmen op waterstof mogelijk is, zie ook het persbericht van Stedin over de waterstofgestookte woningen. En als dat kan in het klein, dan kan het ook in het groot.


Speciale branders

Voor het stoken op 100 % waterstof was wel een ketel nodig met aangepaste branders vanwege de andere calorische waarde van het waterstofgas. Remeha en Bekaert Heating leverden elk zo'n waterstofketel. Van der Molen: ‘Beide bedrijven verdienen een compliment dat ze dat hebben aangeboden.’ Bestaande branders kunnen maximaal zo’n 30 % bijgemengde waterstof aan, lees ‘Bestaand aardgasnet kan 30 % waterstof aan’.
 

De waterstofketel van Bekaert.



Gewone leiding

Van zijn kant laat Stedin zien dat er voor de aanvoer van het waterstof geen andere leiding nodig is dan die nu voor het aardgasnet wordt gebruikt. ‘Het is bestaand materiaal, we hoeven daar niks bijzonders mee te doen.’ Stedin maakte eerder op basis van onderzoek van keuringsinstituut KIWA bekend dat het bestaande net geschikt is te maken voor het transport van waterstof.


Groen gas

De waterstofproef in Rozenburg is een vervolg op een project dat in 2014 begon waarbij Stedin groen gas leverde aan het appartementencomplex. Van der Molen: ‘We wilden toen aantonen dat we met waterstof en CO2 groen gas konden maken van aardgaskwaliteit.’ Die proef is geslaagd. ‘Maar met methaan, de belangrijkste component van het groene gas, brengen we nog steeds CO2 in de lucht, ook al komt die van een CO2-bron en is de stook op groen gas dus CO2-neutraal. Bij waterstof doen we niets met koolstofmoleculen.’ Dat indertijd werd gekozen voor groen gas, en niet al gelijk voor waterstof, was ingegeven door de wens gebruik te maken van de bestaande cv-ketel in het complex. ‘Een waterstofketel was toen nog een stap te ver.’  
 

De containers van Stedin met de installatie.



Grotere elektrolyser

Voor de bestaande installatie, die in een tweetal containers voor het appartementencomplex is ondergebracht, is de overstap naar waterstof simpel. ‘We kunnen het maken van groen gas overslaan.’ Maar er is wel een grotere elektrolyser nodig dan hij bij de proef uit 2014 had staan. De nieuwe gaat 4 m3 per uur produceren.’

Het is de bedoeling dat de waterstofstook begin volgend jaar van start gaat.

Openingsfoto: de twee containers met alle apparatuur in Rozenburg. Foto Stedin.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.