Met de app myBody myData op je telefoon of tablet krijg je zelf inzage in de scans die in het ziekenhuis van je zijn gemaakt. De app is gemaakt door een radioloog van het UMC Utrecht, die daarnaast softwareontwikkelaar is. De software komt tegemoet aan de wens van veel patiënten om toegang te krijgen tot hun eigen medische scans.

Het idee voor de app ontstond toen radioloog Wouter Veldhuis van het Utrechtse academische ziekenhuis steeds maar weer de vraag kreeg van patiënten of ze de scans (MRI-scans, CT-scans, röntgenbeelden etc.) niet mochten hebben die waren gemaakt. Achterliggende redenen zijn dat patiënten de beelden met hun naasten willen delen of er thuis nog eens rustig naar willen kijken. ‘Ik maak als radioloog beelden van iemands lichaam en dan zou die daar niet over mogen beschikken? Eigenlijk is dat heel raar’, vertelt Veldhuis.

Het was voor Veldhuis, overdag radioloog bij het UMCU en in de avonduren softwareontwikkelaar, aanleiding om software te bouwen voor het delen van medische scans. Dat resulteerde een jaar geleden in een pilotversie van de app myBody myData, waar volgens een persbericht inmiddels meer dan duizend patiënten van het UMC Utrecht gebruik van hebben gemaakt.

De feedback van deze patiënten droeg bij aan het verder verbeteren van de app. De pilot-fase is nu voorbij; iedereen kan de app downloaden uit de Apple-appstore en gebruiken. Aan een versie voor Android-apparaten wordt gewerkt.
 

Tekenen op de scan

De app is eenvoudig te gebruiken en zit in een beveiligde omgeving. Patiënten kunnen in de eerste plaats hun medische scans rustig bekijken en er vragen voorbereiden om te stellen aan hun behandelend arts. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld een pijltje zetten bij een gebied in de scan waarover ze een vraag hebben.

Ook kan de arts op de scan tekenen en schrijven om een vraag te beantwoorden. Voorheen was dat alleen mogelijk aan het bureau van de arts, maar dan ging die informatie verloren zodra de patiënt de kamer van de arts verliet. De app myBody myData slaat al die notities op, zodat ze bij een volgende afspraak snel kunnen worden opgeroepen.
 

Beelden doorsturen

Vanuit de app is het verder mogelijk om beelden door te sturen naar een andere arts, voor bijvoorbeeld een second opinion of aanvullende behandeling. Die andere arts ontvangt dan de beelden direct vanuit het UMC Utrecht, in de hoogste kwaliteit en geschikt gemaakt voor gebruik in het beeldsysteem van het betreffende ziekenhuis. Uit de pilotfase is gebleken dat dit zo’n tienduizend keer per jaar gebeurt. Let wel: dit zijn geen extra aanvragen. Hier vervangt de app de vele malen dat een dvd’tje – onbeveiligd – met een koerier wordt meegegeven .

Ten slotte geeft myBody myData ook tips voor het zoeken op internet, iets wat tegenwoordig de meeste patiënten doen. Omdat het nog niet meevalt om goede van slechte informatie te onderscheiden, geeft de app links naar betrouwbare websites en voorbeelden van zinvolle zoekopdrachten.
 

Stress

Zodra de Android-versie van de app er is, wil Veldhuis de software ook gaan uitrollen naar andere ziekenhuizen. Parallel gaat er een onderzoek lopen naar het effect dat het gebruik van de app heeft op patiënten. ‘We hebben een basismeting gedaan naar het stressniveau bij vrouwen die met een knobbeltje in de borst naar het ziekenhuis komen. Na alle tests kan het soms wel twee weken duren voordat zij de uitslag krijgen. Met onze app kan dat veel eerder. We weten dat het wachten op een uitslag een bron is van stress, dus de verwachting is dat onze app kan bijdragen aan, uiteindelijk, minder stress.’

MyBody myData is de eerste app in Nederland waarmee patiënten hun eigen beelden kunnen bekijken én doorsturen. ‘Zelfs wereldwijd lopen we mee voorop. Ik ken wel voorbeelden waarbij de patiënt van de zijlijn mag meekijken bij de communicatie tussen artsen, maar geen enkele waarbij hij zelf de regie krijgt.’
 

Patiënt centraal

De app past in een trend waarbij de patiënt veel meer centraal komt te staan bij zijn eigen behandeling. ‘Op die manier kom je tot betere beslissingen en tot een betere acceptatie’, aldus Veldhuis. Daarnaast is er de trend dat de gegevens van een patiënt bij hem blijven als hij zich tussen verschillende zorginstellingen beweegt. ‘Ooit dachten we in Nederland dat er een centraal elektronisch patiëntendossier moest komen, maar daar zijn we volgens mij vanaf gestapt. De patiënt wordt de sleutel tot zijn eigen data.’

Meer achtergrondinformatie over de app is te lezen op de medische nieuwswebsite Skipr.
 

Openingsbeeld Radiologen bespreken röntgenbeelden onderling.