Zelfklevend etiket maakt statiegeld mogelijk voor kleine brouwers
Met een zelfklevend, afwasbaar etiket kunnen sinds kort ook kleine bierbrouwers gebruikmaken van de bruine statiegeldfles.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Retourneerbare bierflesjes gaan tot veertig keer vaker mee dan wegwerpflesjes. Toch konden tot voor kort nog niet alle brouwerijen ervan gebruikmaken, omdat kleinere brouwerijen geen toegang hadden tot de juiste etiketten.
Het etiket moet namelijk in de spoelfaciliteit direct van de fles afspoelen en daarbij geen lijm- of etiketresten achterlaten. Dat gaat probleemloos met natlijmetiketten, maar om die etiketten aan te brengen zijn zogeheten natlijmetiketteermachines nodig.
Dat is voor grote bierbrouwers geen probleem, maar voor kleine brouwers is dat niet haalbaar: de machines zijn namelijk prijzig en foutgevoelig waardoor een kleine vergissing de kosten nog hoger doet oplopen.
Zelfklevende etiketten
Om die reden maken kleinere bierbrouwers gebruik van zelfklevende etiketten, die vaak van plastic zijn en moeilijk afwasbaar. Drukkerij Eshuis uit Dalfsen slaagde erin een papieren, zelfklevend etiket te ontwerpen dat inmiddels is getest en goedgekeurd voor de bruine Nederlandse retourneerfles.
Het etiket komt ofwel met een matte, ofwel met een glanzende laklaag die eveneens afwasbaar is, en is leverbaar vanaf vijftig stuks voor drie eurocent per stuk. Een brouwer die de etiketten aanschaft moet deze voor een extra controle wel eerst nog laten testen in de spoelfaciliteit.
Behalve Eshuis hebben ook drukkerijen Etivoet, Reynders en Geostick groen licht gekregen voor hun afwasbare etiket.
Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Eshuis