De menselijke hand biedt een unieke combinatie van kracht, fijne motoriek en uiteenlopende vaardigheden. Reden voor Festo om het ontwerp te benutten voor productierobots. De door dit Duitse bedrijf ontwikkelde BionicSoftHand werkt pneumatisch en leert via kunstmatige intelligentie allerlei ­taken uit te voeren.

De robothand heeft geen botten. In elke vinger bevinden zich luchtkamers die met elkaar zijn verbonden. Door daar lucht in en uit te pompen, strekken of buigen de vingers zich. Ook kunnen de vingers in hun geheel zijdelings heen en weer bewegen.

Dit alles wordt geregeld door 24 piëzo-elektrische kleppen in de hand. Hierdoor is er via de pols slechts een ingaande en een uitgaande luchtleiding nodig. De luchtkamers zijn gemaakt van een in drie dimensies gewoven materiaal van elastisch en sterk textiel. De manier waarop de textieldraden zijn geweven, bepaalt ­mede in welke richting de ­vingers bewegen.
 

Zachte grip

De vingers zijn voorzien van hoekverdraaiingssensoren in de scharnierpunten tussen de luchtkamers om de stand van de vingers te monitoren. Daarnaast zijn er tactiele sensoren waarmee de vingers kunnen voelen waar er hoeveel druk wordt gezet.

Voor een zachte grip is over de complete hand een huid van siliconen getrokken. Dankzij de pneumatische aansturing en de zachte opbouw kan de robothand veilig met mensen samenwerken.
 

Modulaire arm

De BionicSoftHand is te koppelen aan de BionicSoftArm, een robotarm die modulair is opgebouwd uit pneumatische luchtkamers en elektrisch aangedreven draaipunten. Hierdoor heeft de arm veel bewegingsvrijheid.
 


De robothand leert via kunstmatige intelligentie hoe bepaalde taken uit te voeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een digital twin, een digitale kopie van de hand op de computer, die met een dieptecamera kan uitproberen wat wel en wat niet werkt.

Tekst: Paul Schilperoord