De Prins Friso Ingenieursprijs geldt als de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor ingenieurs. In maart wordt de onderscheiding voor de zesde maal uitgereikt. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) heeft dinsdag de drie genomineerden bekendgemaakt. 

Een van de genomineerden is Erik Duisterwinkel van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Als expert in sensortechniek en data-analyse en houdt Duisterwinkel zich bezig met het oplossen van complexe vraagstukken. Hij is bij Antea Group onder meer betrokken bij het zoeken naar innovatieve oplossingen op het gebied van digitalisering, smart cities, en voorspellende modellen.
 

Innovatieve golfbreker

Ook genomineerd is Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij Bam Infraconsult. Hij is onder meer betrokken bij de versterking van de Afsluitdijk, waarvoor zijn team het XblocPlus heeft ontwikkeld, innovatieve golfbrekerelementen. Daarnaast ontwierp hij flexibele kribben, die inmiddels worden getest in de IJssel. Deze kribben moeten steviger, onderhoudsvriendelijker en duurzamer zijn dan de oude variant. Daarnaast bevorderen ze de rivierdynamiek en hebben ze ook ecologische voordelen: het rivierleven kan er eenvoudig een schuilplek in vinden.

 

Maritiem ingenieursbureau

De derde genomineerde is Jelte Kymmell. Zes jaar geleden richtte hij Mocean Offshore op, een maritiem ingenieurs- en adviesbureau. Inmiddels heeft het bedrijf zestien mensen in dienst en adviseert het over maritieme operaties. Tot de klanten behoren zowel bedrijven uit de traditionele energiesector als producenten voor duurzame (wind)energie.  


EXCELLENTE INGENIEURS

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Met de prijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken.

De uitreiking vindt op 4 maart plaats op de Dag van de Ingenieur, in de Oude Bibliotheek Academy in Delft. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.
 

PRINS FRISO

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de ingenieursprijs. Volgens KIVI geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en onderstreept zijn naam het maatschappelijk belang van ingenieurs.

De prijs is voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich. Hij was ingenieur werktuigbouwkunde en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie.

In 2004 sprak prins Friso het fusiecongres van KIVI en NIRIA toe over het belang van het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktische toepassingen. ‘Academische vrijheid is een belangrijk goed, maar mag niet uitmonden in academische vrijblijvendheid’, aldus de prins over een onderwerp dat niets aan actualiteit heeft verloren.

Prins Friso was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en chief financial officer van Urenco. Daarnaast was hij actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, de stichting Jet-Net voor jongeren en techniek, en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ski-ongeval.

Foto boven: de prijsuitreiking in 2019.