Welke vergaderzaal heeft de gezondste lucht?
DGMR heeft samen met dochterbedrijven Sensornet en bba binnenmilieu het monitoringsysteem SAM Air ontwikkeld, dat de luchtkwaliteit in binnenruimtes meet.
‘Zet even een raampje open, het ruikt hier muf.’ Wie een vergaderruimte binnenloopt waar net een projectteam heeft zitten zweten, zal dit bekend in de oren klinken. Waar geen frisse lucht binnenkomt, loopt de CO2-concentratie op en dat leidt tot dufheid, verlies aan concentratie en soms zelfs hoofdpijn.
Daarom zijn er CO2-sensoren op de markt die een alarm laten afgaan als het CO2-gehalte in een ruimte over een limiet heengaat. DGMR heeft, samen met dochterbedrijven Sensornet en bba binnenmilieu, de sensoren nu aan elkaar geknoopt tot een netwerk dat alle ruimten bij een bedrijf in de gaten houdt.
Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.
Ventilatie hoger
Op een dashboard kan de gebouwbeheerder zien hoe het staat met de luchtkwaliteit in de ruimten. En wie met zijn team wil vergaderen, ziet in één oogopslag waar je het beste kunt gaan zitten en waar het raam eerst even open moet of de ventilatie een standje hoger.
Het dashboard van monitoringsysteem SAM Air laat niet alleen de actuele situatie zien, maar slaat ook de gemeten waarden op. Die zijn later terug te kijken. ‘Als iemand later positief wordt getest op corona, dan is het handig om te zien of die persoon in ruimten heeft vergaderd waar de luchtkwaliteit matig was. Daarna kun je de collega’s waarschuwen dat ze een verhoogde kans op besmetting hebben gelopen’, vertelt Jasper Koolhaas van Sensornet.
Grenswaarden
SAM Air maakt gebruik van bestaande sensoren (zie foto rechts), die zijn geselecteerd op een combinatie van betrouwbaarheid, betaalbaarheid en flexibiliteit. ‘Ze zijn goed, gaan lang mee en communiceren draadloos met elkaar. We hebben wel de grenswaarden naar beneden bijgesteld, nu het om covid-19 gaat’, aldus Koolhaas. Het alarm klinkt dus wat eerder dan wanneer het enkel om CO2 zou gaan.
Als straks het coronavirus onder controle is, blijf SAM Air zijn waarde behouden, maar dan tegen andere virussen en als systeem voor CO2-monitoring. ‘Wij brengen al 25 jaar de gezondheid van mensen in gebouwen onder de aandacht’, vertelt Frank Jakobs, adviseur bij DGMR. ‘We hopen echt dat iedereen het belang van goede ventilatie gaat inzien juist door actief de luchtkwaliteit in binnenruimten te monitoren.’
Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.
Illustraties DGMR