Op 13 maart wordt niet alleen de nieuwe Ingenieur van het Jaar bekendgemaakt, maar ook het beste technische studententeam bekroond. De stembussen zijn nu geopend. 


De strijd gaat tussen de teams Afterlife (Wageningen UR), Solid (TU Eindhoven) en SublimeStone (Universiteit Maastricht). Hieronder leest u meer over de genomineerde teams. 


KIVI Engineering Student Team Award

Het is de derde keer dat de KIVI Engineering Student Team Award wordt uitgereikt, aan het technische studententeam dat zich het beste weet te onderscheiden op basis van teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise.

De vorige edities werden gewonnen door CORE Changemakers uit Eindhoven, voor een innovatieve aanpak van e-waste, elektronica-afval, en MSP-Maastricht, voor de ontwikkeling van een voedingssupplement waardoor koeien minder van het broeikasgas methaan uitstoten.


Publiekswinnaar

Voor het eerst is er dit jaar ook een pulbieksstemming voor de KIVI Engineering Student Team Award. Stemmen kan tot 10 maart en doe je hier. De winnaar wordt op 13 maart bekendgemaakt op het jaarcongres van ingenieursvereniging KIVI, de initiatiefnemer van de prijs.
 

Afterlife 

Afterlife
Wageningen UR 
Aantal leden: 6
Actief sinds: 2022

De wereld staat voor een dringende uitdaging. De vraag naar voedsel, met name eiwitten, groeit snel, maar de milieubelasting van de productiemethoden moet juist flink omlaag. De productie van dierlijke eiwitten vergt veel hulpbronnen, is inefficiënt en niet duurzaam. Plantaardige alternatieven zijn vanuit duurzaamheidsoogpunt weliswaar beter, maar ruimtebeslag en waterverbruik blijven enorm. Met schimmelfermentatie ontwikkelt studententeam Afterlife daarom mycoproteïnen. De magie vindt plaats in een bioreactor, waardoor de land- en waterbehoefte beperkt blijft. Allemaal om te streven naar een betere toekomst.


Solid

Solid
Technische Universiteit Eindhoven
Aantal leden: 23
Actief sinds: 2016 


Voor opslag en transport van waterstof is nog altijd geen eenvoudige oplossing. Solid vond de sleutel in ijzerballetjes. Met een eigen proefopstelling, de Steam Iron Reactor One, hebben de studenten het principe inmiddels getest. De energie van waterstof wordt opgeslagen via een reactie met ijzeroxide, waarbij ijzer en water ontstaan. Het ijzer doet daarbij dienst als opslagmiddel dat eenvoudig kan worden vervoerd. Wordt het ijzer vervolgens in contact gebracht met stoom, dan blijven waterstof en ijzeroxide over. Zo ontstaat een cyclus waarin ijzer als ‘waterstofbatterij’ fungeert, waarbij niet de waterstof maar het ijzer wordt opgeslagen.


SublimeStone 

SublimeStone
Universiteit Maastricht
Aantal leden: 14
Actief sinds: 2023


Wat hebben de piramide van Gizeh, het Parthenon in Athene en de stadswallen van Maastricht gemeen? Het bouwmateriaal: ze zijn zoals vele monumentale bouwwerken gemaakt van kalksteen. Nadeel: ze hebben zwaar te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. De bekende reparatiemethoden zijn kostbaar, niet duurzaam en laten bovendien hun sporen achter. SublimeStone ontwikkelde een alternatief waarin twee bacteriĂ«n de hoofdrol spelen: de ene produceert het mineraal calciet en de tweede een DNA-streng. Via DNA-origami kan het calciet naar wens worden gevormd – en benut om gebarsten kalksteen te herstellen.

Pitches

In een filmpje van Ă©Ă©n minuut presenteert elk van de drie genomineerde teams zich. Bekijk de pitches hier:

Afterlife

Solid
SublimeStone


Prins Friso Ingenieursprijs

Tegelijk wordt op 13 maart ook de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs bekendgemaakt. De drie genomineerden zijn Kim Ragaert en Pavlina Nanou, beiden chemisch technoloog, en bio­medisch technoloog Christoff Heunis. 


Foto boven: Shutterstock