De Italiaanse architecte Beatrice Bonzanigo wilde tijdens haar reis door de Andes graag comfortabel in de natuur verblijven zonder impact op de omgeving. Ze ontwierp de zelfvoorzienende Casa Ojalá.

Het huisje heeft een woonoppervlakte van 27 vierkante meter, maar kan met schuivende panelen op talloze manieren worden ingedeeld. Momenteel wordt het eerste prototype gebouwd, rondom een stalen frame met een centrale, verticale buis en een verstevigd platform.

Dit platform heeft een diameter van 6,2 meter en draagt een dubbele vloer. Daarin bevinden zich onder meer een tweepersoonsbed, een eenpersoonsbed, een badkuip en een toilet. Deze kunnen allemaal worden afgedekt met houten vloerdelen, die als taartpunten rondom de centrale buis wegdraaien. Onder meer een unit met wastafel is uit de vloer omhoog te trekken.


Hout en textiel

De rondlopende wanden langs de buitenzijde zijn gemaakt van hout en textiel en kunnen worden opgerold op twee verticale rollen. Zo is bijvoorbeeld een groot woonoppervlak te creëren zonder wanden om van de omliggende natuur te genieten. De dakpanelen zijn eveneens weg te draaien en bovenop is een zonnedek.

Het dak met een diameter van acht meter is uit te rusten met zonnepanelen en te gebruiken voor de opvang van regenwater. Dat loopt via het midden weg en wordt helemaal onderin opgeslagen in een opslagtank. Daar ligt ook een opslagtank voor afvalwater en een accupakket voor de opslag van zonne-energie. Middenin de woonkamer is nog een ingebouwde kachel op bio-ethanol.

Het eerste prototype van Casa Ojalá wordt dit najaar in Italië gepresenteerd. Daarna zal de productie worden opgestart. Ieder huis zal custom op bestelling worden gemaakt. Volgens Beatrice Bonzanigo kunnen kopers duizend verschillende configuraties samenstellen op basis van alle opties en wegschuifmogelijkheden van de panelen.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Casa Ojalá