Vragenvuur: Willemijn Hoebert
Acht lastige vragen aan Willemijn Hoebert, als meteoroloog afgestudeerd aan de Wageningen UR en inmiddels tien jaar weervrouw bij de NOS.
Wat is het laatste dat u zelf heeft gerepareerd?
Een van de kiepkantelramen, loodzwaar driedubbelglas, hing laatst na een onhandige manoeuvre nog maar aan één ophangpunt en dreigde te bezwijken. Met behulp van een YouTube-filmpje ben ik zelf aan het prutsen gegaan en het bleek uiteindelijk vrij simpel. Ik hou van zulke klusjes.
Voor welk probleem zouden ze nu eindelijk eens iets slims moeten uitvinden?
Wij hebben een duurzaam huis laten bouwen, met extra geïsoleerde muren. Nadeel is dat ze een halve meter dik zijn en we daardoor binnen geen bereik hebben. Dus nu moet ik steeds naar buiten om te bellen. Of dat kantelraam openen natuurlijk. Er zijn oplossingen voor te koop, maar die zijn ofwel illegaal of peperduur.
De zelfrijdende auto is op komst. Stapt u onder bezwaren in?
Nee, want dat lijkt me dodelijk saai. Ik vind het veel te leuk om zelf te rijden. De veertig minuten van en naar Hilversum breng ik meestal in stilte door. Tijd om mijn hoofd leeg te maken en me alleen op het verkeer te concentreren.
Robots zijn net mensen
Hoe voorkomt u dat een robot uw baan inpikt?
Open twee weerapps en je zult zien dat de verwachtingen verschillen. Robots zijn in zekere zin net mensen: het ene computermodel is beter in de ene weersoort, het andere model heeft andere sterke punten. Voor interpretatie en onderbouwing blijft een meteoroloog onmisbaar.
Wie is uw held op techniekgebied?
Laat ik het dichtbij huis houden: mijn pa, ook ingenieur. Hij kreeg drie dochters, maar dat maakte hem niets uit: hij sleepte ons mee in zijn voorliefde voor techniek. Ik mocht van hem pas mijn rijbewijs halen toen ik een band had leren verwisselen.
Wanneer zult u voor het laatst benzine tanken?
Al sinds eind 2018 rijd ik elektrisch en ik hoef niet meer terug. Ooit wil ik wel overstappen op waterstof, maar die is nu nog maar zelden ‘groen’. Laad ik mijn auto thuis op, dan doe ik dat met stroom die onze zonnepalen zelf opwekken.
Hoe hoog zullen de dijken zijn in het jaar 2100?
We hebben ons huis op een terpje gebouwd, maar intussen hoop ik dat we tegen die tijd met z’n allen goed voor deze aarde zorgen. Zelfs als we nu stoppen met CO2 -uitstoot, zal de zee nog jaren blijven stijgen. Maar dat het klimaat zo traag reageert op ons handelen, is geen reden om niet direct veel duurzamer te gaan leven.
Wat wilt u liever: het weer met zekerheid kunnen voorspellen of het weer juist naar willekeur kunnen beïnvloeden?
Ik ga voor optie twee, maar wel met een duidelijke voorwaarde: dat ik de enige ben die het weer kan beïnvloeden. Want stel dat mensen daartoe echt in staat zouden zijn, dan zou dat alleen maar tot nog meer oorlogen leiden. Het mooie van het weer is juist dat niemand er iets over te zeggen heeft: je moet er maar mee dealen.
Foto: NOS