Vijf projecten maken kans op de Vernufteling 2024. Brancheorganisatie Koninklijke NLingenieurs en techniektijdschrift De Ingenieur, die de wedstrijd jaarlijks samen organiseren, hebben woensdag de genomineerden bekendgemaakt.


Voor De Vernufteling 2024 waren twaalf projecten ingezonden. De vijf projecten die zijn genomineerd voor de juryprijs zijn:


Praktische toepasbaarheid

Veel projecten getuigden dit jaar niet alleen van technisch vernuft, maar ook van praktische toepasbaarheid. Opvallend veel van de projecten waren daarbij tot stand gekomen in samenwerking met andere partijen.

Bij het waarderen van de projecten woog de jury ook de maatschappelijke relevantie mee. Thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en digitalisering kwamen bij verschillende inzendingen terug.

Juryvoorzitter Machteld de Kroon (TNO): 'Ik ben ontzettend enthousiast. Mijn techneutenhart gaat hier harder van kloppen. Ik zie gewoon dat veel ingenieurs uit onze branche met creatieve ideeĂŤn komen. Er waren veel voorstellen die ook echt gericht zijn op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. We hebben een paar mooie toppers uitgekozen voor de nominaties.'


Publieksprijs

Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. 

In de jury zaten naast De Kroon dit jaar William van Niekerk (TKI Bouw en Techniek), Willemien Bosch (Koninklijke NLingenieurs), Pancras Dijk (De Ingenieur) en Kim Dieleman (De BUCH).

Behalve de juryprijs is er ook een publieksprijs. Het pubiek kan daarvoor nog tot en met 24 mei hier stemmen op zijn drie favoriete projecten. De winnaars worden op 6 juni bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in het gebouw van ingenieursvereniging KIVI in Den Haag.

 

WAT IS DE VERNUFTELING? 

De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder project van een ingenieursbureau. Het doel van de prijs is het om het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en grotere bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar.

Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een geheel nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken.

Vorig jaar waren jury- en publieksprijs voor Closing the Loop van Antea Group, dat draait om het circulair ontwerpen van viaducten. 

 

Beeld: Koninklijke NLingenieurs