Veiliger vallen
Bij sporten zoals hockey, skiën en snowboarden, wordt 68 % van de hersenschuddingen veroorzaakt door een klap op het achterhoofd, ontdekte de Canadese ingenieur en materiaalkundige Albert Beyer. Met zijn Goose Egg wordt de kans op letsel sterk verminderd.
De huidige valhelmen bieden geen optimale bescherming tegen letsel aan het achterhoofd, blijkt uit een onderzoek van de Canadese ingenieur en materiaalkundige Albert Beyer. Hij kwam erachter dat bij sporten zoals hockey, skiën en snowboarden 68 % van de hersenschuddingen wordt veroorzaakt door een klap op het achterhoofd. Beyer bedacht vanuit zijn decennialange ervaring in de composietmateriaalindustrie het Goose Egg dat als los element achter op een valmhelm is te bevestigen en een groot deel van de klap kan opvangen.
Kegelvormige crashstructuren
Beyer kwam op het idee voor dit ‘veiligheids-ei’ door goed te kijken naar de kegelvormige crashstructuren in racewagens. Bij een harde botsing kreukelen deze in elkaar en vangen zo een flink deel van de klap op. Het Goose Egg is echter een stuk kleiner – ongeveer zo groot als een koffiecupje – en bestaat uit twee op elkaar geplakte schaaldelen van kunststof, die versterkt
zijn met koolstofvezel.
Wanneer een sporter hard op zijn achterhoofd valt, kreukelt het Goose Egg in enkele milliseconden in elkaar. Het vangt zo een groot deel van de energie op. Ventilatiegaatjes langs de naad tussen de twee ei-helften zorgen ervoor dat lucht van binnenuit kan ontsnappen. Beyer deed op de University of Alberta testen met valhelmen voorzien van een Goose Egg. Daaruit blijkt dat de piekbelasting met 70 % wordt verminderd vergeleken met dezelfde helm zonder Goose Egg.
Slechts 28 gram
Beyer wil het Goose Egg via zijn bedrijf Dynamic Composites op de markt brengen. Het Goose Egg weegt slechts 28 gram en is met een houder op een bestaande helm te bevestigen. Na een
val kan het ei worden vervangen door een nieuw exemplaar. Ook is het voor een helmenfabrikant mogelijk om het Goose Egg in het ontwerp van een nieuwe valhelm te verwerken. Volgens Beyer hebben verschillende grote fabrikanten al interesse getoond. (PS)
Foto Dynamic Composites