Met behulp van speciaal daarvoor gemaakte bacteriën kan urine gebruikt worden om stroom te wekken in een toilet. Dat blijkt uit een proefopstelling op het Britse festival Glastonbury.

Van binnen zag het hokje op het festivalterrein er niet bijzonder uit. Misschien wat rustiger en schoner dan het gemiddelde urinoir op het drukbezochte muziekfeest, maar echte 'high tech' zou je niet vermoeden. Toch zat er binnenin dit toilethok van de University of the West of England iets speciaals: een kastje dat de spijsvertering van urine-etende bactierien gebruikt om elektriciteit te produceren.

In feite is het apparaat een batterij, met een anode en een kathode. De anode zit vol met bacteriën. Op het moment dat er urine binnenkomt verteren deze microorganismen de organische bestanddelen van de urine, waarbij protonen vrijkomen. De protonen gaan naar de kathode en zo ontstaat een stroom.

Gloeilamp

De bacteriebatterij levert genoeg energie op om een gloeilamp te laten branden. Dat is bescheiden, maar het kan volgens de bedenkers uitkomst bieden op plekken waar elektriciteit niet altijd voorhanden is. Ze denken zelf aan toepassing in ontwikkelingslanden of vluchtelingenkampen.

De onderzoekers deden hun proef op Glastonbury 2015, meer dan een jaar geleleden. Dat was een plek waar ze snel heel veel urine konden vinden, om te leren of hun idee ook in de praktijk werkt. De opgewekte elektriciteit verzorgde de verlichting van het toilethokje. Gemiddeld produceerde de opstelling op het festival 300 mW. Deze week publiceerden de onderzoekers de resultaten van de proef in Environmental Science.

Schoonmaken

Bijkomend prettig effect is dat de bacteriën de urine ook schoonmaken, waardoor een waterzuiveringsinstallatie minder werk heeft. Dat is op een festival niet heel relevant, maar kan in landen met slechte afvalwatervoorziening of -reiniging van levensbelang zijn.

Overigens is de opstelling op dit moment zo geregeld dat het alleen werkt met urinoirs. Daarom konden alleen staande plassers helpen om stroom op te wekken.