Twist om golvend gras
Een kunstwerk met golvend gras dat ontwerper Daan Roosegaarde deze week presenteerde in Italië, lijkt wel erg veel op een kunstwerk dat de Nederlandse kunstenaar Zoro Feigl al in 2013 maakte. Wie is deze Feigl?
Sinds deze week is in het openluchtmuseum Arte Sella in Noord-Italië een nieuw kunstwerk van Studio Roosegaarde te bezichtigen.
Liquid Landscape
Liquid Landscape bevindt zich op een grasveld aan de rand van een bos en bezoekers van het museum kunnen er over een bijzonder stuk gras lopen. Het beweegt namelijk mee onder het gewicht van de bezoeker.
Onder het gras heeft Roosegaarde een grote zak met vloeistof aangebracht. Het geheel doet denken aan een waterbed.
Dat geeft prachtige effecten. Het gras golft en beweegt en dat doet onwerkelijk aan. Op de video van Studio Roosegaarde dartelen twee mooie mensen over het grasveld, begeleid door serene pianomuziek:
Wat het allemaal moet uitbeelden, is te lezen op de website van Studio Roosegaarde.
Â
Niet de eerste
Hoewel het er allemaal prachtig uitziet, blijkt Roosegaarde niet de eerste te zijn die een meedeinend grasveld bedacht. Al in 2013 maakte de in Amsterdam geboren kunstenaar Zoro Feigl een golvend grasveld. Op deze video is het veld te zien:
Technieken en materialen
Ook de gebruikte technieken en materialen van Roosegaarde doen erg denken aan hoe Feigl het destijds deed. Nu heeft die een minder krachtige PR-machine dan Roosegaarde, maar het lijkt duidelijk dat het kunstwerk Liquid Landscape in Italië niet op een origineel idee is gestoeld.
Volgens NRC kende Roosegaarde het werk van Feigl tot voor kort niet. Hij geeft wel toe dat de werken op elkaar lijken en inmiddels heeft Roosegaarde op zijn website Feigl genoemd. Ook hebben de twee contact met elkaar, maar Feigl benadrukt dat dit nog niet heeft geleid tot een voor beide partijen bevredigende oplossing.
Â
Ideeën lenen
Het is niet de eerste keer dat Roosegaarde ervan wordt beticht met andermans ideeĂ«n aan de haal te gaan. In 2016 bouwde hij een toren die smog uit de lucht haalde. Hij maakte daar mooie sier mee, maar de toren zat vol techniek die door anderen was ontwikkeld (lees: âHoe komt Daan Roosegaarde aan zijn fijnstofafvanger?â)
Â
Feigl
Voor nu zetten we graag de kunstenaar Zoro Feigl in de spotlights. Want die is er blijkbaar in geslaagd om Roosegaarde en zijn team te inspireren.
Wie is die prijswinnende kunstenaar Feigl? Lees het in het portret dat De Ingenieur in 2018 over hem maakte: âIk laat me leiden door wat het materiaal wilâ (pdf, gratis te downloaden) dat De Ingenieur over hem had.
Â
Openingsbeeld: still uit de video van Studio Roosegaarde van Liquid Landscape.