Treinenwerkplaats wordt bibliotheek Tilburg
Gisteren ging in Tilburg een bijzonder gebouw open. De LocHal is een voormalige werkplaats waar aan locomotieven werd gesleuteld, die is omgebouwd tot bibliotheek, ontmoetingsplek en muziekzaal.
Om aan locomotieven te sleutelen heb je ruimte nodig. Het is dan ook een groot, hoog gebouw: de gisteren officieel geopende LocHal in de Tilburgse Spoorzone. Het gebouw, dat al voor de officiële opening door veel Tilburgers werd bezocht, meet 90 x 60 x 15 meter, en heeft ruim 11.000 m2 totaal vloeroppervlak.
Als een stad zo’n kolos een nieuwe bestemming geeft, wordt het van binnen niet per se gezellig. Daarom hebben de ontwerpers (een mix van bekende en net begonnen Nederlandse architectenbureaus) in het gebouw verschillende kleinere ruimtes gecreëerd, die allemaal te bereiken zijn met brede, opvallende trappen. De grote ruimte geeft het gebouw zijn hoofdfunctie: die van bibliotheek.
Stadsplein
Op de begane grond is een soort overdekt stadsplein, met grote leestafels en tijdelijke tentoonstellingen. De koffiekiosk onderstreept het openbare karakter van het gebouw. Je kunt hier ook even binnenlopen om een koffie te drinken en de mensen aan je voorbij te zien trekken. Via brede trappen, die ook voor evenementen worden gebruikt, komt de bezoeker bij de boeken terecht. Ook zijn daar lees- en werkplekken. Op de tweede verdieping kun je uitkijken over de stad.
Glazen concertzaal
Maar de LocHal is meer dan alleen een bibliotheek. Er is ruimte voor muziekoptredens, voor het doen van cursussen en er zijn ruimtes te huur voor vergaderingen. Er zijn verschillende labs, waar je kunt experimenteren met uiteenlopende maaktechnieken, zoals 3D-printen. Opvallend onderdeel is de volledig uit glas opgebouwde concertzaal, die bij de Beurs van Berlage in Amsterdam overbodig was geworden.
Staal, beton en glas
Het gebouw uit 1932 laat nog veel van zijn industriële verleden zien. Aan het plafond vallen de twee megakranen op die eens locomotieven optilden en door de ruimte verplaatsten. De constructie zelf bestaat voor een groot deel uit zwart staal, beton, glas en hout.
Om het harde hiervan enigszins te verzachten, hebben de architecten gigantische gordijnen opgehangen en textielschermen neergezet. De gordijnen hebben ook een akoestische functie - ze dempen al te hard geluid. Het grootste gordijn is 50 meter lang en 15 meter hoog. Middels een voorgeprogrammeerd, gemotoriseerd systeem kunnen de doeken verschillende posities aannemen en zo verschillende tijdelijke ruimtes creëren.
De LocHal is een initiatief van Bibliotheek Midden-Brabant, Seats2meet, Kunstloc Brabant en Brabant C.
Meer details over de Tilburgse LocHal zijn hier te lezen.
Openingsfoto Ossip van Duivenbode