Borstkanker wordt vaak te laat ontdekt. Een simpele thuistest moet daarin verandering brengen. 

Voor het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker moeten vrouwen naar het ziekenhuis of een mobiel onderzoekscentrum. Het maken van de röntgenfoto’s wordt vaak als zeer onaangenaam en pijnlijk ervaren. En in sommige landen moeten vrouwen het dure onderzoek zelf betalen.

Geschat wordt dat 40 procent van de vrouwen hun mammografie op borstkanker daardoor overslaat. Hierdoor wordt één op de drie gevallen te laat ontdekt.


Thuistest

Nadat haar moeder werd gediagnosticeerd met borstkanker, bedacht de Spaanse biomedisch ingenieur Judit Giró Benet een simpele thuistest.

Daarvan bestaat nu alleen nog een prototype. Er hebben nog geen klinische studies plaatsgevonden, maar de hoop is dat vrouwen in de toekomst met dit apparaatje en een urinemonster thuis een simpele test kunnen uitvoeren om borstkanker op te sporen.


Microprocessor

Tijdens haar afstudeerjaar kwam Benet op het idee door een verhaal van haar hoogleraar over Blat, een hond die in de adem van zijn baasje longkanker kan ruiken. Benet bedacht daarop The Blue Box, een soort elektronische hondenneus die gebruik maakt van sensoren en een Arduino-microprocessor.


Chemische analyse

The Blue Box is een biomedisch testapparaat dat een chemische analyse van urinemonsters uitvoert en de resultaten naar de cloud stuurt voor analyse. Het op kunstmatige intelligentie gebaseerde algoritme reageert op specifieke metabolieten in de urine om vroege tekenen van borstkanker te detecteren.

De gebruiker krijgt de diagnose via een app. De app is de interface voor The Blue Box en brengt de gebruiker in contact met een medische professional als het monster positief test.

Benet speelt met The Blue Box in op de wereldwijde behoefte aan een comfortabel en toegankelijk screeningsproces. Ze werd ermee de wereldwijde winnaar van de James Dyson Award 2020.


Tekst: Paul Schilperoord