Succesvolle lancering SpaceX
Het is SpaceX voor het eerst gelukt om de eerste strap van zijn lanceerraket gecontroleerd naar aarde te laten terugkeren, zo claimt het ruimtevaartbedrijf.
De Dragon-vrachtcapsule hangt aan de robotarm van het internationale ruimtestaton ISS.
Primaire doel van de lancering was het transportschip Dragon, dat het internationale ruimtestation ISS afgelopen Paasweekend van nieuwe voorraad moest voorzien, onder andere voedsel, materieel voor ruimtewandelingen en wetenschappelijke experimenten. Het vrachtschip blijft tot medio mei aan het staion verbonden, om vervolgens naar aarde terug te keren.
Het meest spannende onderdeel van de lancering was echter de eerste trap van de lanceerraket. SpaceX wil voor elkaar krijgen dat deze gecontroleerd naar aarde terugkeert en landt, zodat hij opnieuw kan worden gebruikt. De lanceerkosten kunnen daarmee worden verlaagd.
Bij eerdere tests ging die terugkeer niet goed, nu zou het raketonderdeel wel beheerst zijn geland. Uit veiligheidsoverwegingen gebeurde dat in zee en nog niet op land. Omdat na de plons in zee signalen werden opgevangen, is vrijwel zeker dat het raketonderdeel volledig in tact in het water terecht is gekomen. Pas wanneer de eerste trap is geborgen en onderzocht valt met zekerheid te zeggen of de snelheid tijdens de landing in zee inderdaad voldoende was afgeremd.
De video hieronder van SpaceX toont hoe het in de toekomst moet gaan, waarbij de lanceerraket weer keurig op zijn poten op de lanceerbasis terugkeert.