Mensen met beperkte mobiliteit of afnemende spierkracht kunnen baat hebben bij het Myoshirt. Dit vest versterkt de bewegingen met ingebouwde kunstmatige spieren

Onderzoekers van de ETH ZĂŒrich ontwikkelden het Myoshirt als lichtgewicht, comfortabel vest dat intuĂŻtief en subtiel de spierkracht van de drager versterkt. Sensoren in het vest detecteren de bewegingen die de drager wil inzetten.

Een controller analyseert deze data in real-time en bepaalt op welk moment de kunstmatige spieren aan te sturen. Dit wordt gedaan door een actuator.


Kunstmatige spieren van sterke kunststofvezel

De kunstmatige spieren bestaan uit dunne Dyneema-kabels, een supersterke kunststofvezel, die parallel lopen aan de spieren in de armen en schouders van de drager.

In tegen­stelling tot een exoskelet, dat naast kracht ook ondersteuning biedt met een frame, ­worden de krachten van de Dyneema-kabels opgevangen door het skelet en de gewrichten van de drager. Hierdoor is de mate van kracht­ondersteuning beperkter.



60 procent meer uithoudingsvermogen

Desondanks zijn de eerste testresultaten veelbelovend. Tien testpersonen zonder mobiliteitsproblemen konden met het Myoshirt een derde langer dan normaal onder belasting hun handen boven het hoofd houden.

Een testpersoon met de erfelijke spierziekte musculaire dystrofie had met het Myoshirt 60 procent meer uithoudingsvermogen – en een testpersoon met een ruggenmergbeschadiging zag het uithoudingsvermogen zelfs verdrievoudigen.


VIer kilogram

Het onderzoeksteam gaat het Myoshirt verder door ontwikkelen voor commerciële toepassing. Een aspect is dat het vest wat compacter wordt en goed onder kleding kan worden gedragen. Een tweede aspect is dat de controller en actuator compacter en lichter moeten worden: die wegen samen nu vier kilogram en zijn nog niet in het vest geïntegreerd.
 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Florian Haufe, ETH ZĂŒrich