Na haar opleiding kon ze mooie gebouwen maken, maar Eefje Hendriks gaat liever naar gebieden waar haar kennis van cruciaal belang is. Nu is ze expert rampbestendig bouwen.

 

Naam: Eefje Hendriks
Leeftijd: 35
Opleiding: architectuur en bouwtechniek, TU Eindhoven 
Functie: universitair docent besluitvorming voor rampbestendige wederopbouw, Universiteit Twente

 

Eefje Hendriks was voor haar afstudeerproject aan de TU Eindhoven net begonnen aan de architectuur van badhuizen in Boedapest, toen ze besloot het roer om te gooien. Ze ging stage lopen in de sloppenwijken van Argentinië, om vervolgens af te studeren op de weerbaarheid tegen natuurrampen in Haïti.

‘Ik begon mijn opleidingen architectuur en bouwtechniek om uiteindelijk hele mooie gebouwen te kunnen maken’, zegt Hendriks. ‘En dat heb ik na mijn afstuderen ook wel gedaan, tot een spa-resort in de Zwitserse bergen aan toe.’

Maar als je écht impact wil maken, moet je naar kwetsbare locaties gaan, vindt Hendriks. ‘We zijn in Nederland zo bevoorrecht met alle kennis die we hebben. Daarmee kunnen we in landen die het nodig hebben veel betekenen.’

 

Huis terugbouwen

Momenteel houdt Hendriks zich aan de Universiteit Twente bezig met de vraag hoe mensen hun huis veiliger kunnen terugbouwen na een ramp. Dat is voor elk gebied anders, afhankelijk van de lokale omstandigheden en van het soort rampen dat er voorkomt, zoals overstromingen, aardbevingen of orkanen.

Hendriks werkt vaak samen met humanitaire organisaties en regeringen in armere landen, zoals Nepal, Senegal, Nicaragua, Haïti, Argentinië of de Filipijnen. Haar doel: de geboden hulp effectiever maken, door te kijken wat werkt en wat niet en getroffenen te ondersteunen bij de wederopbouw.

 

Duurzame docent

Nóg meer impact maakt Hendriks met haar onderwijs. Ze koppelt graag humanitaire vraagstukken aan studenten, uitmondend in praktische, vaak complexe projecten.

Aan de Universiteit Twente doceert ze niet alleen, maar werkt ze ook aan een nieuw masterprogramma humanitarian engineering. Eerder ontwikkelde ze bij Avans Hogeschool het minorprogramma disruptive events, waarin studenten van verschillende studierichtingen aan de slag gaan met onderzoeksvragen van humanitaire organisaties.

‘Die studenten gaan ook een week naar een vluchtelingenlocatie, om zich bewust te worden van de impact van rampen, conflict en migratie op mensen’, zegt Hendriks, ‘bijvoorbeeld naar Lesbos, Calais, Palermo of Athene.'

Daar zijn de studenten geen toeschouwers, maar werken ze samen met de vluchtelingen en de organisaties. ‘Het is voor de studenten levensveranderend.’ Dit minorprogramma leverde Hendriks in 2020 de onderscheiding ‘meest duurzame HBO-docent van het jaar’ op.

 

Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2023.

Foto: Annabel Jeuring