Hardlopen is een populaire sport. Het is laagdrempelig en goedkoop. Maar het lichaam is een gevoelige machine: voor je het weet is je lijf overbelast en zit je met een spierscheuring of een andere hardnekkige blessure. Technologie kan dit helpen te voorkomen.

tekst Jim Heirbaut

Het is lente. De dagen lengen en dat betekent dat het hardloopseizoen is begonnen. Zondag 10 april staat al meteen het grootste en bekendste hardloopevenement van Nederland op het programma: de marathon van Rotterdam. Duizenden professionele en amateurhardlopers verschijnen in de Maasstad aan de start.

Hardlopen is razend populair. De sport is toegankelijk en goedkoop: je kunt het doen wanneer en waar je maar wilt; alles wat je nodig hebt zijn een paar loopschoenen en wat sportkleding. Maar die lage drempel om te gaan hardlopen vormt ook een risico voor het lichaam. Het zal veel amateurlopers bekend voorkomen: de drive om snel beter te worden is vaak groter dan het lichaam aankan. De blessures zijn bekend: overbelaste achillespezen, spierscheuringen, pijnlijke hielen, noem maar op. Er zijn mensen die lichaamsdelen tijdens het hardlopen zodanig hebben overbelast dat ze tegenwoordig pijn ondervinden tijdens het rennen. Dit geeft direct het probleem aan: je begint met hardlopen, bouwt een steeds betere conditie op en gooit er nog een schepje bovenop, maar er rinkelt geen belletje wanneer het lichaam zijn limiet dreigt te bereiken. Precies daar kan technologie helpen.


Sensoren uit de filmindustrie

Zo heeft de Nederlandse start-up SensoRun een systeem ontwikkeld dat de bewegingen van het hele lichaam precies meet. Hiervoor gebruikt het sensoren die tot nu toe vooral in de filmindustrie worden ingezet om animatiefiguren levensecht te laten bewegen. SensoRun heeft met de set sensoren een drieledig doel: de kans op blessures verminderen, de prestaties verbeteren en in geval van een revalidatie dit proces versnellen. ‘Het menselijk lichaam is met een auto te vergelijken. Een moderne auto heeft meer dan honderd sensoren aan boord. Als er iets mis is, gaat op het dashboard een lampje branden. Dat willen wij ook doen voor de hardloper, met relevante meldingen op de smartphone of smartwatch’, zegt CEO Marcel van der Kuil van SensoRun.
 

SensoRun maakt gebruik van sensoren uit de filmindustrie om de bewegingen van het hele lichaam precies te meten. Bron SensoRun


Hoek van de linkerknie

SensoRun gebruikt de sensoren om precieze data uit hardloopbewegingen te halen. Welke hoek maakt de linkerknie tijdens het lopen bij voorbeeld, wat is de paslengte, hoe verloopt de afzet, blijft de renner goed symmetrisch lopen? Al deze data bij elkaar vormen een beeld van de looptechniek van de renner, maar ook van de mate van vermoeidheid. En nog belangrijker: de data geven specifieke aanwijzingen over een blessure die er mogelijk aankomt. De sporter weet of voelt dat misschien nog niet, maar het oplopende risico is al wel te zien in de meetgegevens.

SensoRun helpt op dit moment professionele sportorganisaties en wetenschappelijke onderzoeksgroepen met zijn product. Op termijn moet het systeem ook beschikbaar komen voor wedstrijd- en amateursporters.


Inlegzooltje

Terwijl SensoRun mikt op het hele rennende lijf, zoomt ATO-GEAR in op de voet. Voor de loper die zijn looptechniek wil perfectioneren, heeft het Nederlandse bedrijf de ARION ontworpen, een hightech inlegzooltje dat naadloos in een hardloopschoen past. Verspreid over de schoen bevat dit 2 mm dikke zooltje acht sensoren die voortdurend de druk onder de voet meten en hun data doorsturen naar de smartphone of smartwatch van de renner. Die krijgt realtime feedback over of hij wel met een goede techniek loopt. Rolt de renner bijvoorbeeld zijn voet wel netjes af en belast hij zijn voet op de juiste manier? ‘Je stelt van tevoren een doelgebied in van een bepaalde parameter. Zolang de gemeten waarden binnen dat gebied vallen, is het stil. Maar zodra die daarbuiten komt, krijgt de loper een seintje, in de vorm van een vibratie of een geluidssignaal. Zo kan hij direct zijn techniek aanpassen’, zegt CEO Andrew Statham van ATO-GEAR. Achteraf is een meer grondige analyse mogelijk van de looptechniek van de sporter. In het geval van een professional is hier de coach bij betrokken.

De ARION-zool is al uitgebreid getest door enkele professionele hardlopers. Volgens Statham gaven zij achteraf aan geen enkele last te hebben van het extra laagje in hun schoenen. Als pilotproject ligt het product nu ook in enkele Nederlandse hardloopwinkels, want ook amateurs kunnen baat hebben bij het meetzooltje. Statham: ‘Veel amateurlopers doen eigenlijk maar wat, merken wij. Om echt ten volle profijt te hebben van hardlopen én om de kans op blessures te minimaliseren, moet je de juiste spieren gebruiken. En dat hangt weer een-op-een samen met je looptechniek.’
 

Het flinterdunne zooltje van ATO-GEAR meet de drukverdeling onder de voet tijdens het hardlopen. Bron ATO-GEAR