Rolf staat stil bij het feit dat vanzelfsprekende spullen die we in ons dagelijks leven gebruiken, vaak worden gemaakt door gespecialiseerde MKB-bedrijven.    

‘Dat wordt een dure boete … oh wacht, toch niet.’ De auto die bij Amsterdam Centraal de tramhalte oprijdt is van het Amsterdamse vervoersbedrijf zelf en blijft verdacht nauwkeurig de tramrails volgen. Dichterbij gekomen zie ik waarom: er zit een onderstel met kleine tramwielen onder dat omhoog en omlaag te schakelen is. Achterop zitten twee waterspuiten die precies boven de rails hangen en alle bladeren op deze herfstdag uit de rails spuiten. 

Bij dit soort specialistische stukken gereedschap vraag ik me altijd af hoeveel ervan zouden zijn: hoeveel van deze auto’s rijden er door de straten van Amsterdam? Er is namelijk iemand, of een bedrijfje, dat trambaanonderstellen voor auto’s maakt. Iemand verdient daar haar of zijn brood mee. Dat is niet iets waar je normaal snel bij stilstaat.

'De machines die de vruchten persen, worden gemaakt door een leverancier die is gespecialiseerd in voedselveilige machinebouw'

Of het nu de telefoon in je hand, de jus d’orange bij de ­supermarkt of het lichteffect bij een concert is: kans is groot dat er een wereld van bedrijfjes achter zit waar je niet bij stilstaat als eindgebruiker. Ik heb als bijbaan gewerkt in de wereld van verse vruchtensappen en als vrijwilliger in de wereld van showverlichting. De machines die de vruchten persen, worden gemaakt door een leverancier die is gespecialiseerd in voedselveilige machinebouw. De zwabbers waarmee de productiehal werd schoongemaakt, worden weer door een ander bedrijf geleverd. De trussen waar showlicht wordt ingehangen, kun je bij groothandels kopen die zich specifiek op de markt van evenementenorganisaties in Nederland richten. 

'Achter de gevels van de standaard ­bedrijfsunits vind je bedrijven die oplossingen leveren voor problemen waarvan de meeste mensen niet weten dat ze bestaan'

Rijd een willekeurig bedrijventerrein in een middelgrote provinciestad op en achter de gevels van de standaard ­bedrijfsunits vind je bedrijven die oplossingen leveren voor problemen waarvan de meeste mensen niet weten dat ze bestaan. Het is het soort ondernemingen waar ik van hou. MKB-bedrijven die vaak de contacten met het lokale MBO hebben voor stages. Die shirtsponsor zijn van het lokale jeugdvoetbalteam. Die ongezien de motor zijn van onze economie en die er met z’n allen voor zorgen 
dat er jus d’orange in de schappen ligt en showlicht in de trussen hangt. 

Wie mij op NPO Radio 1 hoort afgeven op corporate culture, weet dan dat ik het heb over de winkelketens voor wie vastgoedbeheer belangrijker is dan klantenbinding. Over de wereldwijde koffieketens die via fiscale constructies nergens belasting over hun gigantische winst betalen. Over de op basis van subsidie ‘innoverende’ oliebedrijven, die via lobby innovatie in echte groene industrie dwars­bomen. Maar niet over het MKB dat vanaf de bedrijven­terreinen van Nederland de trussen voor concerten levert, de persmachines voor jus d’orange of de onderstellen voor trambaanschoonmaakauto’s. 

Rolf Hut is universitair docent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.

Foto: Hans de Lijser