Naar de rand van de ruimte reizen in een capsule met een bar en toilet aan boord. Dat wil Space Perspective mogelijk maken.

Diverse bedrijven proberen het ruimtetoerisme van de grond te krijgen. Zo wil SpaceX over één à twee jaar toeristen met een raket de ruimte in schieten.

Het Amerikaanse bedrijf Space Perspective kiest voor een ruimteluchtballon, al gaat die feitelijk niet de ruimte in. De ballon komt tot een hoogte van dertig kilometer. Dat is wel hoog genoeg om de kromming van de aarde en het zwarte heelal erachter waar te nemen. De eerste testvlucht – zonder bemanning – staat gepland voor begin 2021.
 


Gevuld met waterstof

Het idee is dat straks een piloot en acht passagiers voor zonsopkomst instappen op het Kennedy Space Center van NASA. Zij zitten in een ronde capsule die een heel stuk onder de met waterstof gevulde ballon hangt.

Behalve toeristen willen de initiatiefnemers achter Space Perspective ook onderzoekers en studenten de gelegenheid bieden ‘baanbrekend onderzoek’ te doen. Daarvoor is onder- en bovenin de capsule ruimte om meetinstrumenten te plaatsen.

De capsule heeft grote ramen rondom voor een panorama-uitzicht van 360 graden.


Spectaculaire ervaring

Na de lancering stijgt de ballon gedurende twee uur naar een hoogte van 30 kilometer in de stratosfeer. Daar zweeft de ballon twee uur lang, terwijl de zon achter de aarde langs opkomt.

Na deze spectaculaire ervaring zet de ballon weer langzaam de daling in. Twee uur later komt de capsule met de ballon in zee terecht.

De conisch gevormde onderkant van de capsule garandeert een zachte landing. Capsule, ballon en passagiers worden opgepikt door een schip en naar de kust gebracht.


Wifi aan boord

Een reisje met de ruimteluchtballon is de helft goedkoper, veel minder ingrijpend en een stuk comfortabeler dan met een raket de ruimte in. Je ervaart alleen geen gevoel van gewichtsloosheid, maar daar staat tegenover dat er wel een toilet en een bar aan boord zijn, evenals een wifiverbinding om foto’s op social media te posten. Geen onbelangrijke factoren voor de gemiddelde toerist.

Je kunt via de website van Space Perspective alvast een plekje reserveren. 


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Space Perspective