Robotwedstrijd door rampgebied
Het team van het Koreaanse Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) heeft de wedstrijd gewonnen waarbij robots in een rampgebied over obstakels moesten lopen, een auto besturen en taken uitvoeren.
Het parcours waarop de robots aan de slag moesten was een primitief uitgevoerd rampgebied, waarbij de robots verschillende taken hadden uit te voeren, binnen zestig minuten. Elke geslaagde taak leverde een punt op. Drie teams wisten het maximale aantal van acht punten te behalen, waarbij het Koreaanse team dat het snelst deed in bijna drie kwartier. De beide andere teams van Institute of Human and Machine Cognition in Florida had vijftig minuten nodig, het team van de Carnegie Mellon University in Pittsburg 55 minuten.
Om te beginnen moest de robot eerst zelf met de auto het rampgebied inrijden. Darvoor was het nodig te kunnen remmen, eenvoudige bochten te nemen en niet al te lastige obstakels ontwijken.
Vervolgens moest hij een deur openen en er doorheen lopen, een klep dichtdraaien, een gat in een muur zagen en een verrassingstaak uitvoeren. Daarna kon hij kiezen uit over onregelmatig gestapelde stenen lopen of rondslingerende brokstukken opzij leggen. Ten slotte moest de robot een trap op lopen.
De robot voert de taken weliswaar zelf uit, maar niet zelfstandig. Het robotteam geeft instructies, maar dan wel alleen op basis van de informatie van de sensoren van de robot. De teamleden die de robot besturen hebben niet zelf zicht op wat de robot doet.
Mocht een robot vallen, dan moet hij zelf weer overeind zien te krabbelen. Lukt dat niet, dan mag het team de robot helpen, maar dan moet de robot het parcours opnieuw doorlopen, en gaat er tien minuten van zijn tijd af.
De prijs is een initiatief van het onderzoeksprogramma van het Amerikaanse Ministerie van Defensie (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) en bedoeld om de ontwikkeling van de robottechnologie een extra stimulans te geven. De opdrachten waren erop gericht een robot te ontwikkelen die in staat is om in een rampgebied zijn weg te vinden en dus in terrein met puin, deuren die moeilijk open gaan enzovoorts. Tegelijkertijd moet de robot in dat terrein bepaalde taken kunnen verrichten, waarbij die in het parcours van de wedstrijd niet de meest voorkomende zullen zijn, en vooral waren bedoeld om de deelnemende robots op hun capaciteiten te testen.
Het Koreaanse team won met zijn overwinning een prijs van twee miljoen dollar. In totaal deden 23 teams mee, waarvan de meeste uit de Verenigde Staten. Er waren drie Europese teams. Twee uit Duitsland, waarvan die van de Universiteit van Bonn als vierde eindigde, en de andere van de Technische Universiteit van Darmstadt als 19de. Er kwam ook een team uit Italië van het Italiaanse Technologie-instituut van de Universiteit van Pisa, dat als 17de eindigde.
Zie ook een mooie video's met wat er allemaal mis kan gaan met robots.