Lea is een robotlooprek dat op commando naar iemand toe rijdt, helpt bij lichamelijke oefeningen, uitnodigt om een wandeling te maken en een seintje geeft als het tijd is voor medicijnen.

‘Het is de eerste zorgrobot ter wereld die dankzij algoritmes autonoom patiënten ondersteunt’, zegt dr.ir. Maja Rudinac, directeur van Robot Care Systems (RCS). ‘Er komt geen verpleger aan te pas.’

De autonome robotrollator beschikt over veel functies. Zo houden diverse sensoren de loophouding van de patiënt in de gaten. Bij scheefzakken volgt een vriendelijke waarschuwing. Bij obstakels op de weg laat Lea een waarschuwend signaal horen. En als de patiënt lang op de grond ligt, slaat de rollator alarm.

 

Communicatie

Het display van het looprek maakt grijpen naar een mobieltje overbodig: via ingebouwde communicatie kan de patiënt contact maken met familie, zorgmedewerkers of een alarmcentrale.

De robot bevat ook diverse programma’s om te dansen, zoals de samba. ‘Uit onderzoek blijkt dat ouderen het prettig vinden om te dansen. En als je niet kan dansen, dan leert Lea je dat.’

Rudinac en haar team van robotspecialisten hebben er twee jaar van research en ontwikkeling op zitten. Tientallen ouderen en zorgverleners zijn geïnterviewd om wensen en behoeften in kaart te brengen. Daaruit volgde het uitgangspunt: integreer de functies in de dagelijks gebruikte rollator.

 

Grijper

Eén belangrijke wens is nog niet vervuld: de robot mist een grijper om dingen van de grond te rapen. ‘Deze arm is nog in ontwikkeling en wordt op termijn geïntegreerd.

Lea, die in 2017 op de markt komt, is de afgelopen maanden getest in zorginstellingen in Nederland, Finland, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. ‘Daaruit blijkt dat Lea het werk van personeel verlicht en de zelfredzaamheid van mensen vergroot. Ouderen vinden het fijn om hulp van Lea te krijgen.’