De Italiaanse robotplotter Scribit tekent allerlei afbeeldingen op muren, die onbeperkt zijn te vervangen.

De inrichting van een restaurant of café is sterk bepalend voor de sfeer en de uitstraling. Zo geeft een op de muur geschreven menu een totaal ander beeld dan een monitor. Een beeldscherm is alleen een stuk makkelijk te wijzigen, bijvoorbeeld bij een steeds wisselend dagmenu. De Italiaanse ontwerpstudio Carlo Ratti Associati ontwikkelde als oplossing de Scribit. Deze robotplotter kan oneindig vaak allerlei verschillende ­afbeeldingen op muren tekenen, wissen en weer vernieuwen.
 

Van digitaal bestand naar muurprint

De Scribit heeft een ronde behuizing van aluminium met een diameter van 20 cm. Midden in de 8 cm dikke behuizing zitten vier markers in verschillende kleuren: rood, blauw, geel en zwart. Die kunnen tekenen op ­alle soorten ondergronden, van glas tot pleisterwerk, en de tekeningen zijn weer eenvoudig uit te wissen.

Gebruikers kunnen digitale foto’s, afbeel­dingen of tekst­bestanden draadloos naar de robot ­sturen. De ingebouwde software zet het digitale ­bestand direct om in een muurprint.
 

Twee spijkers

Het bedrijfsklaar maken van de robot is eenvoudig en duurt slechts enkele minuten. De Scribit heeft alleen een aansluiting op het lichtnet nodig en twee spijkers. De spijkers moeten hoog in de muur worden geslagen, boven de plek waar de ­afbeelding moet komen. De robot komt vervolgens aan twee dunne, diagonaal lopende draden aan de spijkers te hangen. Door via ingebouwde elektromotoren de draden op te rollen of te laten vieren, kan de robot heel precies binnen een tweedimen­sionaal vlak bewegen.

De muurplotter biedt legio mogelijkheden, van praktisch, zoals het op de muur printen van een menukaart, tot decoratief. Naast eigen afbeeldingen krijgen gebruikers via een app op hun smartphone ook toegang tot een wereldwijd aanbod aan afbeeldingen van bedrijven, instituten, musea en andere gebruikers. Dat kan variëren van het werk van kunstenaars tot actuele informatie over het weer of de beurskoersen.

In juni gaat een crowdfundingscampagne van start om de Scribit in productie te kunnen nemen.
 


Tekst: Paul Schilperoord