Robotarm ook voor klein bedrijf binnen bereik
Voor kleinere bedrijven zijn robotarmen vaak te duur. Het Chinese UFactory wil daar verandering in brengen met de xArm. Deze betaalbare, lichtgewicht robotarm is eenvoudig en snel in te stellen voor allerlei repetitieve klussen.
De robotarm is opgebouwd uit losse armelementen, gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof. Deze armdelen scharnieren aan elkaar met afwisselend horizontale en verticale draaipunten van aluminium, waarbij het onderste armdeel vastzit aan de bodemplaat. Deze heeft een diameter van 126 mm en is eenvoudig te bevestigen aan een werktafel. Door meer armdelen toe te voegen, ontstaan meer scharnierpunten voor meer bewegingsvrijheid.
Drie modellen
Er zijn drie modellen verkrijgbaar, met respectievelijk vijf, zes en zeven scharnierpunten. De xArm 5 Lite is het instapmodel. Deze robotarm heeft een draagvermogen van 2 kg, een gereedschapskop die beweegt met 0,33 m/s en een nauwkeurigheid van 0,2 mm. De xArm 6 en xArm 7 werken beide met een twee keer zo hoge nauwkeurigheid en hebben een Âsnelheid van 1 m/s.
De xArm 6 heeft het hoogste draagÂvermogen, van 5 kg, terwijl de xArm 7 met zeven scharnierpunten een vergelijkbare Âbewegingsvrijheid heeft als de menselijke arm. Alle drie de modellen hebben een reikwijdte van 691 mm.
Eenvoudig te verplaatsen
De kop van de robotarm is uit te rusten met verschillende soorten gereedschap, waaronder een grijper, een zuignap of een schroevendraaier. Op de kop zit een camera die alle bewegingen en acties volgt. De xArm 6 en 7 beschikken bovendien over een sensor die botsingen detecteert, waarna de arm binnen 0,5 s stopt. De robotarm is te programmeren met de bijbehorende software. Ook kun je hem posities aanleren door de robotarm er handmatig naartoe te bewegen.
Afhankelijk van het model weegt de robotarm tussen de 8,5 en 11 kg. Dankzij het lage gewicht is hij eenvoudig en snel van de ene naar de andere werkplek te verplaatsen. Zo kan een klein bedrijf de arm tijdens een werkdag voor meerdere werkzaamheden inzetten.
UFactory wist via crowdfunding ruim honderdvijftig robotarmen te verkopen en daarmee meer dan genoeg geld op te halen om met de productie van start te gaan. Naar verwachting worden de eerste modellen in april 2019 geleverd.
Vorig jaar schreven we overigens over een andere robotarm voor kleine ondernemers van Chinese makelij: de Dobot M1. (Lees: 'Kleine robotarm voor dito ondernemers')
Tekst: Paul Schilperoord