Een robot op wieltjes die door gasleidingen rijdt, kan ter plekke lekken repareren. Zo kunnen de reparatiekosten aanzienlijk omlaag.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Aardgasleidingen uitgraven voor reparatie is een kostbare onderneming. Een kilometer leiding repareren kost al gauw zo’n zes miljoen euro, volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van energie.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University ontwikkelden een robot die zelfstandig door gasleidingen rijdt om lekken ter plaatse te repareren. Dit zou de reparatiekosten zo’n tien à twintig keer kunnen verlagen.


Drie wieltjes

De robot is voorzien van een optische sensor, een laser en een batterij en beweegt zich op drie wieltjes met een snelheid van een kleine twee kilometer per uur door de pijp. Via een kabel is de robot verbonden met een computer boven de grond om in real-time videobeelden te versturen. De kabel heeft een bereik van 61 meter, al hopen de onderzoekers dat nog op te schroeven naar 1,2 kilometer.

Op basis van de videobeelden en met hulp van AI kunnen de onderzoekers de lekken in de gasleiding opsporen. Eenmaal aangekomen bij een lek spuit de robot een luchtdichte hars met de consistentie van softijs spiraalsgewijs over de wanden en strijkt deze uit, waarna de hars binnen een paar tellen uithardt.


Hoe krapper, hoe moeilijker

De robot is op maat gemaakt voor pijpen met een dia­meter van dertig centimeter. De onder­zoekers werken nog aan een versie van vijftien centimeter doorsnee en hopen uiteindelijk zelfs een robotje te maken voor leidingen van vijf centimeter. Al geldt wel: hoe krapper, hoe moeilijker.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Carnegie Mellon University